Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Tapló Télapó

Bad Santa

40% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2003. november 26.
Magyarországi premier: 2004. december 2.
Magyarországi DVD premier: 2005. november 29.

Willie (Billy Bob Thornton) szakmáját tekintve betörő, de amint eljön a Karácsony, felölti Mikulás-gúnyáját, hogy “vertikális kihívásokkal küszködő” barátjával (Tony Cox) kifosszák a munkahelyüket. Mint minden évben, most is eljön az ünnep, így itt az ideje, hogy megszerezze főhősünk az egész évre elegendő pénzmennyiséget.

Csakhogy évről-évre nagyobb alkoholista lesz, és egyre kevésbé válogat az ágyba vihető nők között. Így munkahelyén felfigyelnek rá, és mélynövésű barátja is egyre gyakrabban borul ki miatta. “Mikulásunknak” mellesleg nincs hol laknia, de egy korát és önbizalmát tekintve kicsi, ám méretét nézve hatalmas kisfiú (Brett Kelly) szívesen befogadja, rendszeres információszolgáltatásért cserébe.

Telnek a napok, jönnek az ünnepek, a “Mikulás” egyre részegebb, a törpe egyre idegesebb, a kisfiú pedig egyre fárasztóbb. Ám valamiből meg kell élni, úgyhogy jöhet a betörés!

Billy Bob Thorntont (Az ember, aki ott se volt) a karakter megformálásáért Golden Globe-díjra jelöltek, de a többiek alakítása is frenetikus: Tony Cox (Én, és én meg az Irén) az alacsonynövésű fekete, Bernie Mac (Mr. 3000) pedig a főnök szerepében mókázik, rajtuk kívül többek közt feltűnik Lauren Graham a szerető, Brett Kelly a kölyök, és a megboldogult John Ritter a plázaigazgató szerepében is.

A film nem a megszokott aranyos karácsonyi vígjáték, hanem inkább fekete humor formájában célozza meg a közönséget. Durva beszéd, érdekes karakterek, hatalmas poénok. Talán ezért is lehetett hazájában olyan sikeres a Tapló télapó, annak ellenére, hogy az egyik legmagasabb korhatár-besorolást kapta. A film rendezői változata, mely 7 perccel hosszabb, még az eredetin is túltesz.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: crayne

Rendezte:
Terry Zwigoff

Forgatókönyv:
Glenn Ficarra, John Requa

Operatőr:
Jamie Anderson

Vágó:
Robert Hoffman

Zene:
David Kitay

Szereplők:
Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham, Lauren Tom, Bernie Mac, John Ritter, Cloris Leachman

Műfaj:
vígjáték

Játékidő:
98 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Dimension Films

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2005. július 6.

"Az Amerikai pite karácsonyi kiadása. Öncélú gyomor- és jóízlésforgató humor, ostoba történettel és egy roppant unalmas Billy Bob Thorntonnal. Akinek tényleg az a humor, hogy cseszegetik a csodára éhes kisgyerekeket, annak a Tapló télapó pont fekszik. Én sajnos nem tartozom közéjük."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek