Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Szembesítés

Taking Sides

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2001. szeptember 13. (Toronto-i Filmfesztivál)
Magyarországi premier: 2002. április 4.

Berlin, 1945 ősze. A szövetségesek megszállják Berlint, és arra törekednek, hogy rendet teremtsenek a városban, ehhez pedig hozzá tartozik a nácik és kollaboránsaik felelősségre vonása. Steve Arnold őrnagy (Harvey Keitel) azt a megbízást kapja, hogy kihallgassa a még mindig nagy becsben álló német karmestert, Wilhelm Furtwänglert (Stellan Skarsgard), és bizonyítékokat gyűjtsön ellene. A polgári életében biztosítási nyomozóként működő Arnoldot az “igazságosságba” vetett feltétlen hite vezeti, és bevált módszereihez folyamodik, hogy szinte kipréselje az igazságot Furtwänglerből.

Arnold munkáját német asszisztensei segítik: Emmi Straube (Birgit Minichmayr), akinek apját a Hitler elleni sikertelen merényletet követő megtorlások során koncentrációs táborba hurcolták, illetve David Mills (Moritz Bleibtreu), a német-zsidó emigráns, akit a harmincas évek közepén Amerikába küldtek, és így elkerülhette végzetét. A két asszisztens rajongással adózik Furtwänglernek, és nem ítéli el őt a nácik uralma alatt tanúsított, politikai és erkölcsi szempontból egyaránt problematikus magatartása miatt.

Furtwängler kihallgatása érzelmileg felfokozott légkörben zajlik. Ádáz viták lángolnak fel a kegyetlen és kemény amerikai tiszt és a művelt, érzékeny művész között. Arnold, aki már a kezdetektől fogva meg van győződve Furtwängler bűnösségéről, a zenekar tagjait is kihallgatja. Bizalmatlansága egyre nő, amikor kivétel nélkül mindenkitől himnuszokat hall Furtwängler emberi tisztaságáról és a nácikkal szembeni bátorságáról.

Arnold őrnagy nyomozását ezen felül még Dimsics (Oleg Tabakov) szovjet ezredes is nehezíti, aki oly nagyra becsüli Furtwänglert, hogy Berlin szovjetek ellenőrizte szektorában zenész-karmesterként szerződtetné.

Arnold számára nagy előrelépést jelent az, amikor betekinthet a titkos aktákba: bizonyítékot nyer ugyanis, hogy Furtwängler zenekarából az egyik zenész, Helmut Rode (Ulrich Tukur) másodhegedűs párttag volt és Goebbelsnek kémkedett. Arnold csereüzletet ajánl Rodénak, hogy Furtwängler múltjának még több részletét megismerhesse. Rode Furtwängler számos törvénytelen gyermekéről és antiszemita megnyilatkozásairól beszél Arnoldnak, valamint említést tesz egy üdvözlő táviratról, amelyet Furtwängler - állítólag - Hitler születésnapjára küldött. Az őrnagy újult erőkkel veti bele magát a nyomozásba, hogy megdönthetetlen bizonyítékokat vonultasson fel Furtwängler bűnösségére vonatkozóan.

Rendezte:
Szabó István

Forgatókönyv:
Ronald Harwood

Operatőr:
Koltai Lajos

Vágó:
Sylvie Landra

Szereplők:
Harvey Keitel, Stellan Skarsgard, Birgit Minichmayr, Moritz Bleibtreu, Oleg Tabakov, Ulrich Tukur, Armin Rohde, R. Lee Ermey

Műfaj:
dráma

Játékidő:
108 perc

Ország:
francia-angol-német-osztrák

Gyártó:
Little Big Ear

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek