Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Szabadság, szerelem

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2006. október 23.
Magyarországi DVD premier: 2007. március 27.

1956-ban Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, az ’56. novemberi melbourne-i olimpiára készülnek.

De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi (Fenyő Iván) és barátja, Tibi (Csányi Sándor) belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin (Dobó Kata), és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már sokkal fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni a csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára: Vikit.

Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire a srác rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget hazájának…

Rendezte:
Goda Krisztina

Forgatókönyv:
Joe Eszterhas története alapján: Bereményi Géza, Gárdos Éva, Divinyi Réka

Operatőr:
Vecsernyés János, Gulyás Buda

Vágó:
Gárdos Éva, Komlóssy Annamária

Zene:
Nick Glennie-Smith

Szereplők:
Fenyő Iván, Dobó Kata, Csányi Sándor, Szávai Viktória, Huszár Zsolt, Haumann Péter, Schmied Zoltán, Gesztesi Károly

Műfaj:
dráma, romantikus, történelmi

Játékidő:
120 perc

Ország:
Magyarország

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2006. október 25.

"Ami a budapesti események ábrázolását illeti, ebben remekül teljesít a mi Krisztánk. Finoman, érzékkel kezelte az embereket és a helyszíneket, átélhető, megható drámákat varázsolt elénk. Olyan '56-os filmet forgatott, amit bátran használhatnak illusztráció gyanánt gimnáziumi történelemtanárok. Szép, igazán szabad és igazán szerelmes mozi, nagy, epikus mű és mégis részletgazdag."
bővebben

További kritikáink

2006. október 25.Ruprech Dániel kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek