Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Szabadság, szerelem

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2006. október 23.
Magyarországi DVD premier: 2007. március 27.

1956-ban Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, az ’56. novemberi melbourne-i olimpiára készülnek.

De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi (Fenyő Iván) és barátja, Tibi (Csányi Sándor) belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin (Dobó Kata), és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már sokkal fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni a csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára: Vikit.

Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire a srác rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget hazájának…

Rendezte:
Goda Krisztina

Forgatókönyv:
Joe Eszterhas története alapján: Bereményi Géza, Gárdos Éva, Divinyi Réka

Operatőr:
Vecsernyés János, Gulyás Buda

Vágó:
Gárdos Éva, Komlóssy Annamária

Zene:
Nick Glennie-Smith

Szereplők:
Fenyő Iván, Dobó Kata, Csányi Sándor, Szávai Viktória, Huszár Zsolt, Haumann Péter, Schmied Zoltán, Gesztesi Károly

Műfaj:
dráma, romantikus, történelmi

Játékidő:
120 perc

Ország:
Magyarország

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Ruprech Dániel kritikája
2006. október 25.

"Ez a film nem akarja, hogy moralizáljunk, nem tesz fel kérdéseket (vagy ha igen, csak úgy csinál, mintha feltenné, a konfliktus és az izgalmak miatt), amikre nekünk kéne válaszolnunk. Elgondolkodnunk rajta. Csak annyit akar, hogy izguljunk a hőseiért, főleg úgy, hogy eleve tudjuk, jó vége nem nagyon lehet."
bővebben

További kritikáink

2006. október 25.Durucz Dávid kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek