Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Star Wars II. rész - A klónok támadása

Star Wars Episode II - The Attack Of The Clones

Nem láttuk.
88% / 4 olvasó
Amerikai premier: 2002. május 16.
Magyarországi premier: 2002. május 16.
Magyarországi DVD premier: 2002. november 20.

A legenda legújabb fejezete, a Star Wars: II. rész - A klónok támadása tíz évvel az I. rész - Baljós árnyak eseményei után játszódik. A Köztársaság továbbra is a viszály és káosz mocskával küszködik. Bolygók százait és nagyhatalmú szövetségeket összefogó szeparatista mozgalom jelenti a galaxis számára az újabb fenyegetést, amelyet még a Jedik sem tudnak visszaverni. Ez az eddig még le nem leplezett, titkos és hatalmas erő által régóta tervezett támadás vezet a Klónok háborújához - ami a Köztársaság végének a kezdetét jelenti.

A fenyegetően közeledő veszély elhárítása érdekében, a hatalmat megszilárdítani kívánó Palpatine Főkancellár hozzájárul a Köztársaság Nagy Hadseregének a létrehozásához, hogy az segíthessen az erejében megrendült maroknyi Jedinek a rendet és békét fenntartani. Ebben az aggasztó helyzetben találkoznak újra a jól ismert hősök, Obi-Wan Kenobi, Padmé Amidala és Anakin Skywalker. Nem látták egymást a Kereskedelmi Föderáció és a Naboo bolygó közötti konfliktus óta. Anakin -Obi-Wan tanítványaként - időközben jól kiképzett Jedivé vált, míg Padmé, a Naboo egykori királynője, most tiszteletnek örvendő szenátor, életét azonban veszély fenyegeti. A tanács testőrt rendel mellé, az ifjú Anakint, Obi-Wan pedig elindul, hogy a merénylő után nyomozzon. A galaxis peremén lévő bolygón a Jedi-lovag egy félelmetes fejvadásszal találkozik, akinek jóval nagyobb a szerepe ebben a rejtélyben, mint azt Obi-Wan kezdetben gyanítja. Útjába kerül egy egykor nagyra becsült, de azóta kiábrándult Jedi is, aki most a szeparatista mozgalmat vezeti.

Míg Obi-Wan életbevágóan fontos küldetését teljesíti, Anakinnak egyedül kell Padmét megvédenie. A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, és ez a helyzet végzetes lehet számukra: kötelesség, becsület és egy tiltott szerelem érzései között őrlődnek. Míg óriási erők készülődnek, hogy hősi küzdelemben csapjanak össze, ők ketten, valamint Obi-Wan olyan döntésekkel szembesülnek, amelyek nemcsak saját sorsukat, de a Köztársaság jövőjét is megpecsételhetik.

A klónok támadása is gazdag tárháza a “Star Wars” filmek mindegyikéből jól ismert témáknak: újabb és újabb felfedezések, személyes törekvések és célok, hősiesség, kötelesség és becsület. George Lucas hatrészes történetének ez a fejezete szenvedélyről, szeretetről és kalandról szól - és ismét lebilincselően. Az ismerős témákhoz új szálként szövődik a tiltott szerelem és a szinte megszámlálhatatlan ellenséggel harcba szálló Jedik hősiessége olyan nagyszabású, amire a korábbi epizódokban nem volt példa.

Rendezte:
George Lucas

Forgatókönyv:
George Lucas és Jonathan Hales

Operatőr:
David Tattersall

Vágó:
Ben Burtt, George Lucas

Zene:
John Williams

Szereplők:
Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor, Samuel L. Jackson, Ian McDiarmid és Christopher Lee

Műfaj:
sci-fi, kaland, dráma

Játékidő:
136 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Lucasfilm Ltd. és Jak Productions Ltd.

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó tufee kritikája
2003. december 28.

"Ezt a részt nemcsak a merchandising tárgyakra áhítozó gyerekek, nemcsak a trilógián felserkent felnőttek, hanem még a kritikusok is \"zabálni\" fogják - vagyis már \"zabálják\"."
bővebben

További kritikáink

2002. május 25.Hubay József kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek