Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Sötétkamra

One Hour Photo

Nem láttuk.
60% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2002. augusztus 21.
Magyarországi premier: 2002. november 14.
Magyarországi DVD premier: 2003. június 3.

A hétköznapi vásárló az áruház forgatagában egy pillantásra sem méltatja a fotós pult mögött álló férfit (Robin Williams). Talán észre sem veszi, hogy ott van. Csupán egy kellék ő. Nina Yorkin (Connie Nielsen) azonban megajándékozza egy mosollyal és a bizalommal, hogy letétbe helyezi nála élete legdrágább pillanatait.

A férfi, Seymour szemtanúja lesz Nina és férje, Will (Michael Vartan) élete legintimebb pillanatainak. Szemmel követ minden egyes családi vakációt, látja felnőni a fiukat, Jake-et. A fotókidolgozás Sy Parrish számára komoly felelősséget jelent. Nem csupán egy mechanikus folyamat, amellyel befűzi a negatívokat a gépbe, hogy aztán az kiköpje a papírképeket. Munkáját nagy körültekintéssel végzi, vigyázva rá, hogy minden egyes kocka pontosan megörökítse a megfelelő mozzanatot.

Az emberi élet végül is nem más, mint pillanatok egymásba fűzött láncolata, a megszületéstől az utolsó leheletig. Ha ezeket a hamar tovalibbenő momentumokat megörökítjük, saját dédelgetett emlékeinkké változnak át, s minél több az emlék, annál fontosabbnak látjuk életünket. Sy Parrish számára ezek a pillanatok többet jelentenek, mint bárki más számára. Még azoknál is jobban őrzi őket, akik megélték.

Ha bárki vagy bármi megzavarja a benne élő képet a boldog családról, melynek részeként látja magát, Sy lelki egyensúlya megbillen. S minthogy felelősséget érez “övéiért”, kötelességének tartja, hogy adott esetben “kiretusálja” a hibákat a család életéből.

Sy szemtanúja lesz Nina és férje, Will élete legintimebb pillanatainak. Szemmel követ minden egyes családi vakációt, látja felnőni a fiukat, Jake-et. Már hat éve itt nagyíttatják a családi fotóikat, és ha ők rendelnek, Seymour minden képből kettőt készít: egyet magának tesz el. Mert úgy döntött, ezek az emberek az ő családja, és még ha nem is tudnak róla, ő Yorkinsék Seymour bácsikája.

Egyre közelebb kerül hozzájuk. Észrevétlen marad, de egyre többet tud róluk. Ártatlan arccal mosolyog, ha találkoznak, de a tervei már nem ártatlanok. Be akar kerülni a házukba, hogy megjutalmazza a jókat, és megbüntesse, aki hibázott…

Rendezte:
Mark Romanek

Forgatókönyv:
Mark Romanek

Operatőr:
Jeff Cronenweth

Vágó:
Jeffrey Ford

Zene:
Reinhold Heil és Johnny Klimek

Szereplők:
Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Dylan Smith, Eriq La Salle, Erin Daniels, Gary Cole

Műfaj:
thriller, dráma

Játékidő:
96 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Fox Searchlight

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek