Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Sorstalanság

70% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2005. február 8. (Filmszemle)
Magyarországi premier: 2005. február 10.
Magyarországi DVD premier: 2005. szeptember 6.

A Nobel-díjas Kertész Imre regénye a filmvásznon. A főhős a 14 éves Köves Gyuri, átlagos zsidó kamaszfiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják.

Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek; flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle.

Ő pedig csak van, és megfigyel; egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl

Az Oscar-díjra jelölt operatőr, Koltai Lajos ezzel a filmmel debütál rendezőként - ő már a Nobel-díj előtt elhatározta Kertésszel a regény filmrevitelét. A film operatőre Pados Gyula (Kontroll).

A 14 éves Köves Gyurit megszemélyesítő fiatal fiú kilétét csak hónapokkal a forgatás megkezdése után hozták nyilvánosságra. Nagy Marcell nem kezdő, korábban felbukkant A Pál utcai fiúkban is.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Gaben

Rendezte:
Koltai Lajos

Forgatókönyv:
Kertész Imre (saját regényéből)

Operatőr:
Pados Gyula

Vágó:
Sellő Hajnal

Zene:
Ennio Morricone

Szereplők:
Nagy Marcell, Dimény Áron, Bán János, Schell Judit, Haumann Péter, Benedek Miklós, Rajhona Ádám, Szarvas József, Méhes László, Lázár Kati, Gazsó György, Daniel Craig, Mesés Gáspár, Lukáts Andor, Csomós Mari

Műfaj:
dráma

Játékidő:
140 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Magyar Televizió Rt., Mitteldeutscher Rundfunk, Magic Media Rt, Renegade Film, Euroarts

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó siz kritikája
2005. február 15.

"Holokauszt Nobel-díj szemüvegen és a szubjektum emlékezetén keresztül. Identitáskeresés egy érzékeny (élet)korban, a gyerekmúlt és a felnőttsors küszöbén. A nagy világégés embertelen pernyéje. Koltai Lajos reményt keltő és reményt életben tartó mozija."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek