Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Semmi

Nothing

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2003. szeptember 9.
Magyarországi premier: 2004. július 29.

Mi történik akkor, ha két igazi vesztes olyan erő birtokába jut, amellyel mindent eltüntethetnek a föld felszínéről, amit csak utálnak? Ez az alap kérdése A Semmi-nek, ami Dave (David Hewlett) és Andrew (Andrew Miller) sajátos történetéről mesél. A két figura majdnem teljesen átlagos. Dave és Andrew már huszonegy éve barátok és tíz éve szobatársak. Mindketten a harmincas éveik elején járnak és a kölcsönös frusztráció köti össze őket, amit az élet apró bosszúságai váltanak ki belőlük.

Andrew egy sápadt ábrázatú agorafóbiás alak. Dave, habár igen vézna, mégis ő a duó testi erejének képviselője. A furcsa páros “normálisabbnak” (értsd ezalatt, hogy dolgozik és kilép a házból) mondható tagja Dave. Számára a legnyomasztóbb teher Andrew, aki hihetetlen törődést igényel, mivel képtelen elhagyni a házat. Ezért Dave úgy dönt, hogy elköltözik. Andrew a hírre pánikba esik, és azzal fenyegetőzik, hogy megöli magát. Dave már a költözés gondolatától is megkönnyebbül, és úgy érzi szinte legyőzhetetlen… pedig ha tudná... Amikor beérkezik munkahelyére, megtudja, hogy a főnöke beszélni akar vele. Azt reméli, hogy az előléptetéséről lesz szó, ezért sokként éri, hogy nem csakhogy kirúgják, de azzal vádolják, hogy pénzt sikkasztott a vállalattól. Kábultan és zavarodottan, megy el a barátnőjéhez, Sara-hoz (Marie-Josée Croze), hogy megossza vele az őt ért sérelmeket, és hogy beavassa tervébe, miszerint (két hét randizás után) odaköltözik. A lány azonban nem csak hogy összeköltözni nem akar vele, hanem “bevisz” Dave-nek újabb két mélyütést, amikor közli vele, hogy egyáltalán nem szereti és csak kihasználta, mert valójában ő az, aki elkövette a sikkasztást miközben ráterelte a gyanút. Eközben Andrew napja is pocsékul alakul. Öngyilkos hangulatát és mérgét kiadandó szemetes zsákokba csomagolja ex-szobatársa cuccait és kiteszi a járdára. A puffogások közepette észre sem veszi, hogy kilépett a házból, csak amikor már késő. Rá kell jönnie, hogy kizárta magát. Egy cserkész lány siet a segítségére, aki beengedi a házba és próbálja megnyugtatni. Viszont a tény, hogy egy idegen van a házban, csak tovább súlyosbítja Andrew feszült állapotát, és erőszakosan követeli a lánytól, hogy menjen el.

A reggeli pokoljárás végeztével Dave hazaérkezik és bejelenti, hogy mégsem költözik el. A dolgok viszont nem hogy nem fordulnak jobbra, sőt kezdetét veszi a délutáni pokoljárás. A bejárati ajtóban megjelenik egy városi tisztviselő (Gordon Pinsent), hogy elmondja, a házat délután 3-kor lebontják; megérkezik a rendőrség, azzal vádolva Andrew-t, hogy megtámadta a cserkész lányt és habnak a torta tetejére beállít az adóhivatal is, hogy elfogják a sikkasztó Dave-t. A káosz totális. Dave és Andrew egy emberként ordítják: “Hagyjanak békén!”. És lám, megtörténik. Hirtelen, mintha az egész gonosz világot elnyelte volna a föld. Csak a halálos csend és totális semmi veszi őket körül. Kinéznek, és látják, hogy minden ami az övék, az megvan - a ház és a kis kert -, egészen a járdáig, de azon túl nem létezik semmi. Bármerre néznek, nem látnak mást, csak egy hatalmas fényes semmi-univerzumot. Odafutnak a televízióhoz, hogy megtudják, mi történt, de nincsenek hírek, csak ismétlések. Dave és Andrew agyán átfut, hogy esetleg meghaltak, és átjutottak a másvilágra, de aztán rájönnek, hogy ez nem lehetséges, hiszen tudják fogni kedvenc kábeltévéjük adását. Bátorságot gyűjtve úgy döntenek, hogy tesznek egy pár lépést a semmibe a pázsiton túl. Mi történt? Csak ők ketten maradtak a bolygón? Átkerültek egy másik dimenzióba? És ha igen, hogy lehetséges, hogy még mindig megvan a házuk, a videó játékaik és a frizsiderük, egyszóval minden, amit szeretnek. Ráadásul senki sem zavarja őket. Vajon ez az, amit igazából akartak?

Rendezte:
Vincenzo Natali

Forgatókönyv:
Andrew Lowery és Andrew Miller

Operatőr:
Derek Rogers

Vágó:
Michele Conroy

Zene:
Michael Andrews

Szereplők:
David Hewlett, Andrew Miller, Marie-Josée Croze, Gordon Pinsent, Elana Shilling, Andrew Lowery

Műfaj:
vígjáték

Játékidő:
90 perc

Ország:
Kanada

Gyártó:
49th Parallel Productions

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek