Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Sejtjeink

100% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2002. december 5.
Magyarországi DVD premier: 2009. március 27.

Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: azért, hogy ne legyen gyereke, és azért, hogy legyen gyereke…

Nincsen ez másképpen Magyarországon sem, noha a probléma korántsem helyi. Már a statisztika is megdöbbentő: a világon minden tizedik élettársi kapcsolatban, vagy házasságban élő pár meddő.

Mindenki olvasott már mesterséges megtermékenyítésről, vagy a program közkeletű nevén: a lombik-bébikről. Ám csak kevesen gondolnak bele, és még kevesebben tudják az érintetteken kívül, hogy ez a beavatkozás mennyire összetett, mennyi fizikai és lelki aspektusa lehetséges.

A Sejtjeink három szimpatikus emberpár sorsát követi nyomon két éven keresztül. Mindannyian évek óta szeretnének gyereket és készek mindent megtenni ezért.

Hozzávetőlegesen azonos korúak, problémájuk hasonló, természetesen mégis másképp és másképp élik meg az élet által rájuk mért, speciális helyzetet. Miközben a film során mindjobban megismerjük őket, nyilvánvalóvá válik, hogy küzdelmük tétje nem “csak” a gyermek, hiszen házasságukat, szerelmüket is törvényszerűen próbára teszi a közös, időnként emberfelettinek látszó harc.

A siker és kudarc lehetőségét egyaránt hordozó beavatkozás olyan válsághelyzeteket teremt, amely rákényszeríti ezeket a hétköznapinak tekinthető embereket, hogy nap mint nap reagáljanak sorscsapásnak tűnő, vagy - szerencsés esetben - eufóriát okozó eseményekre.

Ilyenformán, miközben bepillanthatunk a mesterséges megtermékenyítés kulisszatitkaiba, s végigizgulhatjuk hőseinkkel próbálkozásaikat, nem pusztán az egyes kísérletek tanúivá válunk, de három különböző “életstratégia” is világosan kirajzolódik előttünk.

1978-ban született Louise Brown, az első lombikbébi. A Földön azóta egymillió újszülött jött világra mesterséges megtermékenyítés útján.

Díjak és jelölések:
- 33. Magyar Filmszemle (2002): a Diákzsűri különdíja (dokumentum kategória) Almási Tamás-nak, valamint Dokumentum Fődíj Almási Tamás-nak.

Rendezte:
Almási Tamás

Operatőr:
Almási Tamás

Vágó:
Hargittai László

Zene:
Dés László

Műfaj:
dokumentum

Ország:
Magyarország

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek