Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

René - Egy élet a rácsok mögött

René

80% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2009. június 11.

René Plasil, a törvénnyel szembeszegülő átlagos férfi életét követjük nyomon húsz éven keresztül ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja. Helena Třeštíková, rendezőnő 1987-től 2008-ig dokumentálta a társadalom peremén élő fiatalember, majd felnőtt férfi megpróbáltatásait a történelem változásainak árnyékában.

A René - Egy élet a rácsok mögött afféle dokumentum-naplófilm. A címszereplőnek a rendezőnővel való levelezése, naplófeljegyzései és a történelmi események képeinek beszerkesztése adja a film ritmusát. Megismerjük a társadalmon kívüli ember életét, gondolkodásmódját, érzékeljük a film és a nyomorúságos élet időtlensége mellett az idő, a világ változásait.

Třeštíková nem ítélkezik. Dokumentál, s a néző betekintést nyer a rácsok mögötti élet ingerszegénységébe, kilátástalanságába. A szociális téma egyszerre fogalmaz meg kérdéseket az egyéni és szülői felelősségről, valamint a büntetésvégrehajtásról.

A René - Egy élet a rácsok mögött a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el a 2008. évi Európai Filmdíj átadón.

Rendezte:
Helena Třeštíková

Forgatókönyv:
Helena Třeštíková

Operatőr:
Martin Kubala, Petr Pešek, Stano Slušný, Václav Smolík, Marek Dvořák, Ondřej Belica, Miroslav Souček, Vlastimil Hamerník

Vágó:
Jakub Hejna

Zene:
Tadeáš Věrčák

Műfaj:
dokumentum

Játékidő:
83 perc

Ország:
Csehország

Gyártó:
Negativ

Hazai moziforgalmazó:
Mozinet Kft.

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek