Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Rachida

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2002. május 21. (Cannes)

Algírban járunk, a terrorizmus legszörnyűbb éveiben. Rachida (Ibtissem Djouadi) gyönyörű fiatal tanárnő, aki a főváros egyik közkedvelt negyedében él és dolgozik. Egy reggel, amikor fátyol nélkül indul munkába, terroristák csoportja veszi körül, akik közt ott van egyik tanítványa, Sofiane is. Azt követelik tőle, hogy helyezzen el bombát az iskolájában, Rachida azonban megtagadja ezt. A csoport vezetője dühében hasba lövi, majd ott hagyják vérbe fagyva a kihalt utcán.

Rashida csodálatosképpen életben marad, de úgy dönt, hogy elhagyja Algírt, és vidéken keres menedéket egy kolléganője, Yasmina falujában, aki kölcsönadja neki a házát. Ide költözik Rashida édesanyjával, aki szintén megszégyenített asszony, hiszen elvált.

A filmet hazánkban a Titanic Filmfesztiválon mutatták be, 2003. október 17-én.

Rendezte:
Yamina Bachir-Chouikh

Forgatókönyv:
Yamina Bachir-Chouikh

Operatőr:
Said Ahmed Khouar és Mustapha

Vágó:
Cécile Andreot

Zene:
Newfal El Manaa

Szereplők:
Djouadi Ibtissem, Bahia Rachedi, Hamid Ramas, Abdelkader Belmokadem

Műfaj:
dráma

Játékidő:
100 perc

Ország:
Algéria / Franciaország

Kritikánk a filmről

Felhasználó Peto kritikája
2003. december 28.

"A rendezőnő (...) mindent a szájunkba rág, a szereplőkből ömlő közhelyes bölcsességek (...) elveszik a nézőtől a gondolkodás lehetőségét. (...) Ezt a témát dokumentarista formában, egy kicsit árnyaltabban, a nyilvánvaló dolgokat ennyire nem látványosan kimondva sokkal jobban és eredményesebben lehetett volna feldolgozni."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek