Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Precious - A boldogság ára

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire

70% / 1 szerkesztő
78% / 4 olvasó
Ősbemutató: 2009. január 16., Sundance Filmfesztivál
Amerikai premier: 2009. november 6.
Magyarországi premier: 2011. február 24.
Magyarországi DVD premier: 2011. június 28.

1987-ben, Harlemben járunk. New York elborzasztó hírű fekete negyedében senkinek nem könnyű az élete, de Claireece Jonesnak (Gabourey ‘Gabby’ Sidibe), becenevén Preciousnek (Drágaság) különösen nem az.

Az írástudatlan, kórosan túlsúlyos, csekély értelmi képességekkel megáldott tinilányt otthon az anyja veri, az apja molesztálja, sőt saját nemzője második gyermekével várandós. A halmozottan működésképtelen családban élete rendkívül magányosan telik, senki sem szereti, így hát ő sem szeret senkit. Amikor azonban lehetősége kínálkozik arra, hogy beiratkozzon egy “alternatív” iskolába, felcsillan előtte egy normális élet és egy szebb jövő reménye.

A 2009-es Sundance Filmfesztivál zsűri- és közönségdíjas filmje a mozikba érve is hatalmas sikert aratott korlátozott számú, mindössze 174 moziban történő vetítése ellenére. A Precious a tehetséges afro-amerikai írónő, Sapphire egyetlen regénye, a Push alapján készült.

A Precious mögött nem más, mint az amerikai televíziózás nagyasszonya, Oprah Winfrey áll. Ő a film egyik producere is, a rendezői székben pedig Lee Daniels foglalt helyet, aki az Oscar-díjas Szörnyek keringőjét 2001-ben producerként jegyezte. További érdekesség, hogy a szereplők között két világhírű énekest is láthatunk, Mariah Carey és Lanny Kravitz személyében.

Rendezte:
Lee Daniels

Forgatókönyv:
Geoffrey Fletcher

Operatőr:
Andrew Dunn, Darren Lew

Vágó:
Joe Klotz

Zene:
Mario Grigorov

Szereplők:
Gabourey 'Gabby' Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Sherri Shepherd, Lenny Kravitz, Stephanie Andujar

Műfaj:
dráma

Játékidő:
110 perc

Ország:
Egyesült Államok

Hazai moziforgalmazó:
SPI és Corner Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek