Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Portugál

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2000. október 15.
Magyarországi premier: 2000. október 12.

A helyszín vidék: kis falu, abban pedig nagy kocsma - multifunkcionális kultúrhely. A szereplők az ivóba be-betévedő törzsvendég helyiek. Életek, sorsok folynak el egy-egy fröccs mellett: a kocsmáros (Csuja Imre) és fiatal lánya, Masni (Pelsöczy Réka) körül donganak a hányatott létű barátok - Retek (Lengyel Ferenc), a kirúgott rendőr; Csipesz (Kelemen József), a léhűtő; a focikarrierről ábrándozó pap (Kovács Zsolt); Jucika (Szirtes Ági), Csipesz elhanyagolt felesége és Sátán (Varga Zoltán), a merevrészeg hajléktalan. Ők egy nagy-nagy család a nihil szélén, a holnapon kívül.

Mígnem egy szokványos napon idegen toppan a kocsmába. Akár derült égből a villámcsapás, forgatja fel a kis miliő életét. Bece (Nagy Viktor) a FŐVÁROSBÓL szökött el dúsgazdag felesége elől (Ónodi Eszter), hogy szerencsét próbáljon a nagyvilágban - Portugáliában. Persze beleszeret Masniba, s összetűzésbe kerül a helyiekkel - ahogy annak lennie kell.

A Portugál igazi szituációs komédia, magyar kultuszfilm a magyaros virtusról (értsd: totális agónia), amely ha elgondolkodtatni nem is akar, csak befészkeli magát az agyba és a szívbe, s egy kicsit önvizsgálatra is késztet. Kár kihagyni! Hiszen köztudott, hogy a világmegváltó gondolatok mindig a kocsmákban születnek, egy-egy jobb-rosszabb fröccs mellett.

Rendezte:
Lukáts Andor

Forgatókönyv:
Egressy Zoltán színdarabjából Lukáts Andor

Operatőr:
Garas Dániel

Vágó:
Rigó Mária

Zene:
Monori András

Szereplők:
Nagyváradi Viktor, Pelsöczy Réka, Csuja Imre, Lengyel Ferenc, Kelemen József, Kovács Zsolt, Varga Zoltán, Szirtes Ági, Csákányi Eszter, Hollósi Frigyes, Kása Gyula, Ónodi Eszter, Tóth József

Műfaj:
vígjáték

Játékidő:
93 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Hunnia Filmstúdió

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó siz kritikája
2003. december 28.

"Folynak a sorsok, fröccsen az élet, eliramlik a lét, nihilbe menekül a holnap. Meg lehet-e állítani? Aligha! De töprengeni rajta érdemes!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek