Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Pókember

Spider-Man

Nem láttuk.
68% / 4 olvasó
Amerikai premier: 2002. május 3.
Magyarországi premier: 2002. június 13.
Magyarországi DVD premier: 2002. november 5.

Negyven évvel azután, hogy a szuperhős megszületett egy amerikai képregényújság oldalain, elkészült a méltó moziváltozat.

A Pókember történetének középpontjában Peter Parker (Tobey Maguire) diák áll, aki, miután megcsípi egy genetikailag manipulált pók, emberfeletti erőre tesz szert, valamint arra tulajdonságra, hogy bármilyen felületet meg tud mászni. Peter Parker fogadalmat tesz, hogy vadonatúj képességét latba vetve harcba száll a bűnözéssel.

Peter Parker szülei már kisgyermek korában meghaltak. Azóta nagynénjével és nagybátyjával, Ben bácsival (Cliff Robertson) és May nénivel (Rosemary Harris)lakik Queensben, New Yorkban. Peter a hétköznapi diákok életét éli, többek között az iskolaújságnak készít fotókat, próbálja elnyerni a gyönyörűséges Mary Jane Watson (Kirsten Dunst)szerelmét, és szabadidejében legjobb barátjával, Harry Osbornnal lóg.

Egy iskolai kiránduláson Peter és osztálytársai éppen a pókfélékről tartanak kiselőadást, mikor Petert megtámadja egy genetikailag manipulált nyolclábú. Röviddel ezután a fiú felfedezi, hogy kivételes képességek birtokába jutott. Eleinte aprópénzre váltja emberfeletti tehetségét, de egy szerencsétlenség következtében, ami otthonához közel történt, megfogadja, hogy különleges képességét a bűnözés elleni harcra fordítja. Jelmondatává Ben bácsi szavait választja: Emberfeletti erővel emberfeletti felelősségtudatnak kell társulnia.

Időközben Norman Osborn (Willem Dafoe), a megalomániás üzletember, aki mellesleg Peter barátjának, Harrynek (James Franco) az édesapja, bizonyos változtatásokat kíván eszközölni a város életében. Egy balul végződő kísérlet következtében Norman Osborn intelligenciája és testi ereje hatalmasra nő - de közben a tudata is elhomályosul. Zöld Manóvá változik, Pókember ősellenségévé, aki a fiatal Peter Parker bűnözés elleni harcát és azt a célkitűzését, hogy segítsen a rászorulókon, a végsőkig ellehetetleníti.

A film 403 milliós amerikai bevételével 2002. legsikeresebb filmje lett.

Rendezte:
Sam Raimi

Forgatókönyv:
Stan Lee ötlete és története nyomán David Koepp

Operatőr:
Don Burgess

Vágó:
Arthur Coburn, Bob Murawski

Zene:
Danny Elfman

Szereplők:
Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe, James Franco, Cliff Robertson, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Joe Manganiello, Bill Nunn, Michael Papajohn, Ted Raimi, Bruce Campbell

Műfaj:
akció, fantasy

Játékidő:
121 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Columbia Pictures

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek