Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Parfüm: Egy gyilkos története

Perfume: The Story of a Murderer

Nem láttuk.
90% / 3 olvasó
Amerikai premier: 2006. december 27.
Magyarországi premier: 2007. január 11.

1766. Grasse városa, Franciaország déli részén. A város főterén hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy szemtanúja legyen a parfümkészítő Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) ítéletének kihirdetésének. A sokadalom ujjong, amikor bilincsbe verve a citadella erkélyére viszik, és tombolva ünnepel, amikor a halálos ítéletet bejelentik.

22 évvel korábban, Párizs. Édesanyja (Birgit Minichmayr) a párizsi halpiac bűzében ad életet Grenouille-nek, az év legforróbb napján. Megpróbálja elrejteni a nem várt gyermeket a halbelsőségek hulladékai közt a stand filéző asztala alatt. De az újszülött iszonyatos lármát csap, anyját letartóztatják, és hamarosan felakasztják a gyilkossági kísérlet miatt. Grenouille élete első éveit Madame Gaillard (Sian Thomas) árvaházában tölti. A többi gyerek érezi, hogy valami nincs rendben a csecsemő körül. Hároméves korára, bár se járni, se beszélni nem tud, szemmel láthatóvá válik, hogy Grenouill fenomenális szagérzékkel rendelkezik.

Miután a város megszűnteti Madame Gaillard segélyezését a gyerekek neveléséért, az asszony a 13 éves Grenouille-t 10 frankért eladja Grimalnak (Sam Douglas), akinek bőrüzeme van. A munka a cserzőüzemben, tele bűzös nitrátokkal és rothadó bőrökkel, módfelett veszélyes, de a fiú túléli a pokoli körülményeket, és erős fiatalemberré érik.

Első látogatásakor Párizsban, a város illatainak keveredésében a legelbűvölőbb illatot hozza a szél, amelyet Grenouille valaha is érezhetett. Önkívületben követi az illatot egy csodálatos lányig, aki hirtelen jeges fuvallatot érez a levegőben és megfordulva Grenouille-t látja, ahogy a bámulja őt. Éppen sikoltana, de Grenouille befogja a száját és behúzza az árnyékba. Mikor elveszi a lány szájáról a kezét, látja, hogy megölte őt. Reménytelenül próbálja magába szívni a lány illatát, meginni, a kezébe gyűjteni, mintha folyékony lenne. De a lány ellenállhatatlan illata elhalványul, ahogy az élet elillan testéből, Grenouille megsemmisülten áll az eltűnt illat miatt. Elhatározza, élete célja az lesz, hogy ezt az illatot újból érezhesse.

Parfümkészítő inasnak áll Baldini (Dustin Hoffman) mellé, akinek az üzlete hanyatlóban van, és mindenre elszánt egy kirobbanóan új illatért. Grenouille gyorsan bebizonyítja, hogy képes tökéletes illatokat alkotni. Azonban vágya aziránt, hogy létrehozza az egyszer már érzett tökéletes illatot, hamarosan súlyos következményekkel járnak…

Rendezte:
Tom Tykwer

Forgatókönyv:
Andrew Birkin és Bernd Eichinger

Operatőr:
Frank Griebe

Vágó:
Alexander Berner

Zene:
Reinhold Heil, Johnny Klimek, és Tom Tykwer

Szereplők:
Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Corinna Harfouch

Műfaj:
thriller, krimi

Játékidő:
147 perc

Ország:
Németország / Franciaország / Spanyolország

Gyártó:
Constantin Film Produktion, VIP 4 Medienfonds, Nouvelles Éditions de Films

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek