Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Öt akadály

De fem benspaend

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2003. szeptember 11. (Toronto-i Filmfesztivál)
Amerikai premier: 2004. május 26.
Magyarországi premier: 2005. május 12.

A feltartás vagy akadályozás a futball egyik szakkifejezése. Jorgen Leth egyszer forgatott egy dokumentumfilmet a híres dán futballistáról, Michael Laudrupról, aki igazi virtuóz volt, kiszámíthatatlan mozdulatairól híres, amellyekkel szinte kiprovokálta a feltartást, a kemény játékot, de mindig elegánsan kikerülte az esést vagy a sérülést. Michael Laudrup volt Leth számára a szerepmodell. Jorgen Leth provokálja ki Triertől azokat a ravasz kis trükköket és cseleket, melyek megnehezítik az életét. Ez a film egy olyan projektből nőtt ki, mely Leth keze nyomát viseli magán, és olyan film lett belőle, melyen világosan érezhető Lars von Trier hatása.

Lars von Trier ezúttal a dokumentumfilm-készítés világában próbál ki új utakat, és a neves dán dokumentumfilm-rendező, Jorgen Leth közreműködésével arra vállalkozik, hogy megújítsa e műfaj hagyományos módszereit. Mindkettőjüket vonzotta egy olyan kísérlet, melynek során a filmkészítés gyökeréhez nyúlhatnak vissza, egészen az alapelemekhez, a kép és a hangzás egyszerűségéhez.

1967-ben Jorgen Leth egy 12 perces rövidfilmet készített The Perfect Human címmel; egy dokumentumfilmet az emberi viselkedésről, mely a megszokott Leth-témákat vonultatta fel. Trier csodálta a filmet, és saját bevallása szerint több mint húsz alkalommal látta. 2000-ben azzal az ötlettel állt elő, hogy Leth készítse el ennek a filmnek öt másik változatát - de minden egyes alkalommal másként. Trier különféle akadályokat állít fel előtte, olyan megszorításokat, utasításokat és tiltásokat, melyek arra kényszerítik a rendezőt, hogy újragondolja az eredeti történetet és annak szereplőit.

Leth a naiv antropológus szerepében próbálja megoldani a ravasz feladatokat, melyek elé a fondorlatos Trier állítja. Játék ez, tele csapdákkal és gonosz fordulatokkal. Lenyűgöző és eddig sosem látott film született a filmkészítőről, aki nem csupán felülvizsgálja, hanem újra is alkotja egyik első munkáját. Az Öt akadály a filmkészítés folyamatába kalauzoló utazás.

A produkció három éve alatt Trier és Leth ötször találkoztak, ezek után Trier minden alkalommal arra kérte kollégáját, hogy rögtön a találkozók után írjon egy-egy verset, mely megragadja a nap lényegét.

Rendezte:
Lars von Trier és Jorgen Leth

Forgatókönyv:
Asger Leth és Jorgen Leth

Operatőr:
Kim Hattesen és Dan Holmberg

Vágó:
Camilla Skousen

Szereplők:
Jorgen Leth, Lars von Trier, Patrick Bauchau, Alexandra Vandernoot

Műfaj:
dokumentum, dráma

Játékidő:
90 perc

Ország:
Dánia

Gyártó:
Almaz Film Productions S.A., Wajnbrosse Productions

Hazai moziforgalmazó:
Cirko Film - Másképp Alapítvány

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek