Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Őfelsége pincére voltam

Obsluhoval jsem anglického krále

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2006. december 29. (Csehország)
Magyarországi premier: 2007. szeptember 6.

Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből, és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédjaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei, és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére.

Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével.

A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába…

Jiŕi Menzel és Bohumil Hrabal neve fogalom nemcsak Közép-Kelet Európában, hanem az egész világon. Kettejük együttműködéséből született az Oscar-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatok és az örök klasszikus, a Sörgyári capriccio. Az életet és az emberi lelket kívülről-belülről ismerő író és rendező humánuma és humora generációk számára meghatározó alapélmény.

Az Őfelsége pincére voltam igazi esemény, hiszen a két alkotónak ez a hatodik találkozása a filmvásznon, és Menzelnek több mint tíz év után az első filmrendezése.

Rendezte:
Jirí Menzel

Forgatókönyv:
Bohumil Hrabal regénye alapján: Jirí Menzel

Operatőr:
Jaromír Sofr

Vágó:
Jirí Brozek

Zene:
Ales Brezina

Szereplők:
Ivan Barnev, Oldrich Kaiser, Julia Jentsch, Martin Huba, Marián Labuda, Milan Lasica, Szabó István

Műfaj:
vígjáték, romantikus, történelmi

Játékidő:
120 perc

Ország:
Csehország / Szlovákia

Gyártó:
AQS / Barrandov Studio / Magic Box Slovakia / TV Nova / UPP

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek