Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Nem beszélek zöldségeket!

La tete en friche

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2010. május 9., EuroCine 27
Magyarországi premier: 2011. március 3.

Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gump-ként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él. Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg.

A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat. Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak “hatalmának” szenteli.

A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb “anya-fiú” kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utoljára szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből.

Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germain-nek, aki lassan rákap a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is.

Rendezte:
Jean Becker

Forgatókönyv:
Jean Becker

Operatőr:
Arthur Cloquet

Vágó:
Jacques Witta

Zene:
Laurent Voulzy

Szereplők:
Gérard Depardieu, Gisele Casadesus, Rea Mauranen, Patrick Bouchitey, Jean-Francois Stévenin, Francois-Xavier Demaison, Sophie Guillemin, Claire Maurier

Műfaj:
vígjáték

Játékidő:
82 perc

Ország:
Franciaország

Gyártó:
ICE3, France 3 Cinéma, Studio Canal

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek