Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Nagypályások

Garpastum

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2005. szeptember 11. - Velencei Filmfesztivál
Magyarországi premier: 2006. március 30.

1914. Oroszország. Andrej és Nyikolaj testvérek, életük meghatározó élménye apjuknak a sport, a futball iránt érzett szenvedélye. A férfi az 1912-es olimpián minden vagyonát feltette az orosz csapat győzelmére, de azok kikaptak a németektől 16:0-ra. A család összeomlik a veszteség hatására. Ám a két fiú ekkorra már menthetetlenül belebolondul a futballba, olyannyira, hogy egy profi felnőtt egyesületben szeretnének játszani Szentpéterváron. Amikor nem sikerül bekerülniük, elhatározzák, hogy saját csapatot alakítanak. Földterületet kell vásárolniuk, amihez viszont pénz kell… így kezdenek el pénzért focizni rakodómunkásokkal, újságkihordókkal, diákokkal.

A két fiú beleveti magát az életbe, szinte megrészegíti őket saját fiatalságuk, a szexben és a futballban szerzett tapasztalataik. Egyikőjük viszonyt kezd egy nála jóval idősebb nővel, akinek híres szentpétervári szalonjában a kor legnevesebb művészei gyülekeznek. Az első világháború már javában tombol, de a szalon vendégei közül senki sem érti, hogy mi folyik körülöttük a világban, és hogy mi közeledik feléjük. Fiatalok és élvezik az életet.

Ám a háború borzalmai lassanként beszivárognak a szalon falai közé, és az egyik fiatal kegyetlen meggyilkolása után a baráti társaság az álmaival együtt oszlani kezd. Nyikolaj bevonul a seregbe, és amikor 1918-ban hazatér, már egy megváltozott világba érkezik.
De van, ami mégse változik: a két testvér találkozik, és futballozni kezdenek…

A titokzatosan csengő “Garpastum” szó az ókori görögöktől ered, Spártában nevezték így a futball korai ősének tekinthető labdajátékot.

Rendezte:
Alexej Guerman, Jr.

Forgatókönyv:
Oleg Antonov

Operatőr:
Oleg Lukichev

Vágó:
Ivan Lebedev

Zene:
Igor Vdovin

Szereplők:
Yevgeni Pronin, Danil Kozlovsky, Dmitri Vladimirov, Aleksandr Bukovski

Műfaj:
dráma

Játékidő:
118 perc

Ország:
Oroszország

Gyártó:
Lenfilm Studio, V.K. Company

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek