Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Nagy hal

Big Fish

Nem láttuk.
63% / 4 olvasó
Amerikai premier: 2003. december 10.
Magyarországi premier: 2004. március 4.
Magyarországi DVD premier: 2004. augusztus 14.

Edward Bloom (Albert Finney) mindig hazudik. Nagy mesélő és kiváló anekdotázó: különös, színes fantáziájával mindenkit levesz a lábáról, még azokat is, akik talán nem hiszik el a világkörüli útjáról, az óriásokról, boszorkányokról, viharokról és csengő hangon éneklő sziámi ikrekről szóló elbeszéléseit.

Egyedül a fiát (Billy Crudup) nem győzi meg. Ő egyszerűbb, szerethetőbb apára vágyik. Amikor azonban kiderül, hogy Edward halálos beteg, a fia mégis beszélgetni kezd vele. Szeretné végre megismerni az apját: meghallgatja összes hihetetlen történetét, és megpróbálja elhinni őket: a sok hazugság mögött a valóságot keresi. Nem is sejti, mit fog találni.

A Nagy hal Alabamában játszódik, de a Bugsy Oscar-díjas látványtervezője, Dennis Gassner az ország valamennyi déli államát átfésülte, megfelelő forgatási helyszínek után kutatva. Nem is csoda, hiszen a legkülönbözőbb földrajzi környezetben játszódó és vagy ötven évet felölelő történethez millió szükségletnek megfelelő helyszíneket kellett találni. A sors iróniája, hogy végül Alabama kellős közepén, az ötvenes évek óta szinte változatlan, álmos városkában, Wetumpkában és környékén találták meg az ideális forgatási helyszínt. Végül is az volt a döntő érv Alabama mellett, hogy az államban számos sebes és nagy folyó található.

Rendezte:
Tim Burton

Forgatókönyv:
John August

Operatőr:
Philippe Rousselot

Vágó:
Chris Lebenzon, Joel Negron

Zene:
Danny Elfman

Szereplők:
Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange, Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Steve Buscemi, Billy Crudup, Alison Lohman, Marion Cotillarcd

Műfaj:
dráma, kaland, fantasy

Játékidő:
110 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Columbia Pictures

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Hannibal kritikája
2005. augusztus 5.

"Tim Burton ismét rátalált egy, az ő stílusához és képességeihez idomuló történetre, és A majmok bolygója a látvánnyal hencegő orr-fricskázása után élete egyik legjobb rendezését tette le az asztalra. A remekbeszabott forgatókönyv, a káprázatos színvilág, az emlékezetes zenei aláfestés, a szeretnivaló karakterek egy gyermeki bájjal bevont, fantáziadús dráma megalapozói."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek