Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Mulholland Drive

Mulholland Dr.

Nem láttuk.
87% / 3 olvasó
Ősbemutató: 2001. május 16 (Cannes)
Amerikai premier: 2001. október 19.
Magyarországi premier: 2002. április 18.
Magyarországi DVD premier: 2003. szeptember 24.

A film első felében Betty (Naomi Watts), egy huncut kis szőkeség az ontariói Deep Riverből Los Angelesbe érkezik - “Itt vagyok ebben az álomvárosban!” - áradozik -, hogy elkezdhesse színésznői karrierjét. Hamarosan egy gyönyörű amnéziás nő (Laura Elena Harring) lép be az életébe, egy öregedő háztulajdonosnő (Ann Miller) a szárnyai alá veszi, s egy másik cselekményszálon megismerkedünk egy öntelt filmrendezővel (Justin Theroux), akire a szindikátus gengszterei arra kényszerítenek, hogy egy nem kívánt színésznőt szerepeltessen következő filmjében.

Miután meglát egy Rita Hayworth-tel készült “Gilda” plakátot, az amnéziás nő Ritának szólíttatja magát, és Betty unszolására útnak indul, hogy felkutassa igazi személyazonosságát. Aztán jön egy törpe, egy forró leszbikus szex-jelenet, egy kísérteties, látnoki képességekkel rendelkező szomszéd (Lee Grant) és egy varázsdoboz, amely kinyitás után Alice csodatükréhez hasonlóan egy másik világba bucskáztatja hősnőinket.

A film második felében Betty helyére a kiégett leszbikus Diane lép, aki a szépséges Camilla (Harring) megszállottja. Az előző karakterek közül is megjelenik néhány, de a kapcsolatuk Diane-nal és Camillával homályos marad. A második rész Betty rémálma volna? Vagy inkább az első rész Diane vágy-beteljesítő álma? Lehet, hogy egyik sem valóságos?

Rendezte:
David Lynch

Forgatókönyv:
David Lynch

Operatőr:
Peter Deming

Vágó:
Mary Sweeney

Zene:
Angelo Badalamenti

Szereplők:
Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux, Ann Miller, Dan Hedaya, Robert Forster, Lee Grant, Scott Coffey, Chad Everett, Rita Taggart, Melissa George, Mark Pellegrino

Műfaj:
dráma, thriller

Játékidő:
145 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Universal Focus, The Picture Factory

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek