Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Minden héten háború

Any Given Sunday

80% / 1 szerkesztő
65% / 2 olvasó
Amerikai premier: 1999. december 22.
Magyarországi premier: 2000. június 1.
Magyarországi DVD premier: 2000. november 30.

Oliver Stone gigantikus filmje az amerikai futballról. Gigantikus azért, mert egy nagyszabású történet keretében mutatja be a nálunk csak rögbinek nevezett durva sport pozitív és negatív, fényes és árnyoldalát.

A Minden héten háború már a film elején leszögezi, hogy ez közel sem sport, hanem mindennél inkább üzlet - óriási pénzekkel. A nyomon követett futballcsapat menedzser-tulajdonosát, Christina Pagniaccit (Cameron Diaz), aki apjától örökölte a Miami Sharks csapatát, csak a pénz érdekli. Ebben a világban az édesmindegy, hogy karrierek, esetleg életek mennek tönkre: ha nem nyer a csapat (méghozzá huzamosabb időn keresztül), akkor nem fial pénzt sem. Nem számít, hogy Tony D’Amato (Al Pacino) egymás után háromszor a bajnoki dobogóra vezette a Miami Cápákat. Csak a jelen számít, ezért a sikertelenség mindig fejeket követel, a múltra való tekintet nélkül.

Stone filmje bemutatja a pénz és a sport összeférhetetlenségét; a futballból élő sportolókra nehezedő nyomást, a pillanatokon múló életpályákat; s egy olyan embert (D’Amato, az edző), akinek bár magánéleti kudarcai miatt fikarcnyit sem ér az élete, mégis azért harcol, hogy a sport (esetünkben az amerikai foci) ne csak a pénz körül forogjon, hanem visszakapja azt a szellemiséget, amelyért kitalálták.

Rendezte:
Oliver Stone

Forgatókönyv:
John Logan, Oliver Stone

Operatőr:
Salvatore Totino

Vágó:
Stuart Levy, Thomas J. Nordberg, Keith Salmon, Stuart Waks

Zene:
Common

Szereplők:
Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx, LL Cool J, Matthew Modine, Lauren Holly, Ann-Margret, Aaron Eckhart, Elizabeth Berkley, Charlton Heston, John C. McGinley

Műfaj:
dráma, sport

Játékidő:
150 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Warner Brothers

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2003. december 29.

"A sport témájú filmek mindig is vonzóak voltak. Talán azért, mert legyen bármilyen rossz is a körülöttünk pulzáló világ, a sport eszményébe azért mindig kapaszkodhatunk. Nos, utolsó mankónk is már réges-rég a korhadásé..."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek