Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Max Manus

75% / 2 szerkesztő
80% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2008. december 19., Norvégia
Magyarországi premier: 2009. december 3.

Max Manusnak (Aksel Hennie), a legendás norvég ellenállónak meglehetősen kalandos élete volt. A végzettség nélküli Manusból előbb világjáró, majd háborús hős, s egyben lélekben összetört alkoholista, végül nemzetközileg is elismert üzletember lett. 14 éves korában áthajózott Kubába, ahol tengerészeket kalauzolt bordélyházakban, később virágot árult Chilében. 1940-ben, a finn téli háborúban önkéntesként harcolt az oroszok ellen.

A fegyverszünet idején az idegen katonák hazahajóztak, de Norvégia német megszállásának hírére Max Manus vonatát megállították Svédországban. Max Manus ezt követően csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz. Hamar elkapták, a németek éberségének kijátszásával azonban sikerült megszöknie.

Norvégia előtt Svédországon, Oroszországon és Isztambulon át Angliába utazott, hogy átvegye megbízatását minden idők egyik legmerészebb szabotázsakciójára: az oslo-i kikötőben állomásozó hajók elsüllyesztésére. 1944-ben a németek 50.000 koronát (ma körülbelül 1 millió Euró) érő fejdíjat tűztek ki rá.

Max Manust sosem kapták el, a háború után saját démonaival kellett szembenéznie: súlyos alkohol- és idegproblémákkal küzdött. Szerencséjére azonban találkozott valakivel, aki megmentette. Szerelmi viszonya későbbi feleségével még a Brit Nagykövetségen kezdődött a háború alatt Stockholmban. Az asszony talpra állította és segített neki új életet kezdeni nemzetközileg is elismert üzletemberként.

A harmincas éveinek végét taposó Seigfried Fehmer (Ken Duken) volt a Max Manus elleni vadászat vezetője. Fehmer imádta Norvégiát, nehezen fogadta el, hogy a norvégok nem fogadják tárt karokkal a német katonákat. Még a norvég nyelv elsajátításával is megküzdött, folyékonyan beszélte is. Rajongása a norvég kultúráért mindemellett nem akadályozta meg abban, hogy a Harmadik Birodalom ellenségeit üldözők között a norvég ellenállók elfogásával szerezzen érdemeket. Hatékony munkájának köszönhetően nevezték ki a norvégiai Gestapo élére. Fehmer tudatában volt annak, hogy 1945-ben háborús bűnösként le fogják tartóztatni, ezért szökni próbált. Akkor sikerült őt kézre keríteni, amikor visszatért, hogy gondoskodjon a kutyájáról.

Rendezte:
Joachim Ronning, Espen Sandberg

Forgatókönyv:
Thomas Nordseth-Tiller

Operatőr:
Geir Hartly Andreassen

Vágó:
Anders Refn

Zene:
Trond Bjerknes

Szereplők:
Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Ken Duken, Christian Rubeck

Műfaj:
életrajzi dráma

Játékidő:
118 perc

Ország:
Norvégia

Gyártó:
B&T Film, Filmkameratene A/S, Miso Film, Roenbergfilm

Hazai moziforgalmazó:
Grantfilm

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek