Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Mátrix

The Matrix

90% / 1 szerkesztő
97% / 3 olvasó
Amerikai premier: 1999. március 31.
Magyarországi premier: 1999. augusztus 5.

Neo, a hacker (Keanu Reeves) régtől fogva sejti, hogy a világ nem abból áll, aminek látszik, de magától nem tud rájönni, hol van a kutya elásva. Felkelők maroknyi csoportjára van szüksége ahhoz, hogy megtudja: eddigi élete egy neurointeraktív szimuláció volt, és ő valójában egy tartályban lebegve élt csupán. Agyát gépek stimulálják szoftverrel, mint minden más emberét is a földön, és ezzel a stimulációval hitetik el vele, hogy normális életet él. Ez a szoftver a Matrix. Valójában Neo is csak egy akkumulátor, és a teste által termelt bioenergiát áramként hasznosítják a gépek, amik a világot uralják.

A való világ a 22. századnál tart (de a dátumot már pontosan senki sem tudja). A Föld felszíne elsivatagosodott, és csak egy város létezik a Földön, ahol emberek élnek: Zion, az is mélyen a felszín alatt. Csak a zioni felkelők képesek felvenni a harcot a gépek ellen. Kiszabadítják Neót a Matrix fogságából, mert úgy hiszik, ő a kiválasztott, aki rendkívüli képességeit felhasználva az élükre állva végső győzelemre vezetheti a maroknyi embersereget a gépek elleni harcban.

Ezen ő van a legjobban meglepődve, mert hisz ő semmiről sem tud, és eleinte semmit nem is ért. De később, lassan, tanulással és gyakorlással mentora (Laurence Fishburne) és a szép Trinity (Carrie Anne-Moss) segítségével kiderül, hogy csakugyan rendkívüli képességei vannak, amiket fokozatosan megtanul az ellenőrzése alá venni, és a harc elkezdődik.

Az ellenfelek nem akárkik: az ügynökök (programok), akik szabadon élnek a Mátrixban és vigyázzák a rendet. Ököllel átütik a falakat, a rájuk kilőtt golyók elöl elhajolnak, és ha fizikailag mégis sikerül megsemmisíteni őket, pillanatok alatt átköltöznek egy másik testbe, ezért hát komoly ellenfeleknek bizonyulnak.

A film 1999-ben forradalmian új módon töltötte meg az addig soha nem látott trükkorgiát és látványvilágot tartalommal, meglepően izgalmas történettel és mondanivalóval, sőt, olyan filozófiai gondolatokkal, amik már régóta foglalkoztatják a gondolkodókat. Mindezek együtt hozzájárultak ahhoz, hogy a Mátrixból rövid idő alatt kultuszfilm váljon: hatalmas rajongói táborral. A film, akit nem mindenki szeret, de mindenki látott. Egyszer nem is elegendő látni, nem is lehet befogadni mindent, ami benne van.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Hubay József

Rendezte:
Andy és Larry Wachowski

Forgatókönyv:
Andy és Larry Wachowski

Operatőr:
Bill Pope

Vágó:
Zach Staenberg

Zene:
Don Davis

Szereplők:
Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McClory, Anthony Ray Parker, Paul Goddard, Robert Taylor, Fiona Johnson

Műfaj:
akció, sci-fi, thriller

Játékidő:
136 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Village Roadshow Pictures, Silver Pictures, Groucho II Film Partnership

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Hubay József kritikája
2004. január 1.

"Korszakalkotó mozimágia a vásznon, különböző filozófiák csokorbagyűjtve, egységes és izgalmas történetbe gyúrva, sosem látott látványvilággal felturbózva. Ilyen még nem volt és nem is lesz!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek