Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Manderlay

Manderlay

Nem láttuk.
50% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2006. február 3.
Magyarországi premier: 2006. január 5.
Magyarországi DVD premier: 2007. június 13.

Manderlay egy elhagyatott síkvidéken fekszik valahol az Egyesült Államok déli részén. 1933-ban történt, hogy Grace és édesapja maguk mögött hagyták Dogville-t. Grace apja és gazfickókból álló hadserege az egész telet azzal töltötték, hogy új vadászterületet kerestek, de hiába. Most, utolsó próbálkozásképp délnek veszik az irányt, hogy letelepedésre alkalmas helyet találjanak. Alabama államába vetődnek, ahol lánccal és lakattal lezárt méretes vashíd állja útjukat. A híd mellett egy sziklatömb gránitjába vésett óriásbetűk Manderlay határát hirdetik.

Rövid pihenő után az utazók épp továbbállnának, amikor egy fiatal fekete nő szalad az autóhoz, és kétségbeesetten dörömböl Grace ablaküvegén. Grace követi a lányt a hídon keresztül Manderlaybe, ahol mintha hetven évvel korábbi, a rabszolgaság eltörlése előtti időkbe csöppent volna: fehérbőrű gazdákat és fekete rabszolgákat lát. Grace saját felelősségének érzi, amit a fehér emberek tettek a feketékkel, elhatározza, hogy felszabadítja Manderlayt, és az első aratásig az ültetvényen marad. Apja négy bérencével és egy ügyvéddel otthagyja őt, figyelmezteti lányát, hogy nem fogja kirántani a bajból, ha megváltó terve balul sül el.

Lars von Trier dán rendező Amerika-trilógiájának második darabja e film, a Dogville - A menedék című alkotást követve.

Rendezte:
Lars von Trier

Forgatókönyv:
Lars von Trier

Operatőr:
Anthony Dod Mantle

Vágó:
Bodil Kjærhauge, Molly Marlene Stensgard

Szereplők:
Bryce Dallas Howard, Isaach De Bankolé, Willem Dafoe, Danny Glover, Lauren Bacall, Jean-Marc Barr, Jeremy Davies, John Hurt, Udo Kier, Chloë Sevigny

Műfaj:
dráma

Játékidő:
139 perc

Ország:
Dánia, Svédország, USA, Franciaország, Németország

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó jupi kritikája
2006. január 13.

"Ebben a részben sokkal több minden történik, sokkal rövidebb idő alatt, mint a Dogville-ban. (...) Trier újra ütős filmet készített, és kár lenne elfordítani a fejünket még akkor is, ha egyes pillanatokban prédikálni támadt benne kedve."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek