Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

L'ecsó

Ratatouille

80% / 2 szerkesztő
90% / 2 olvasó
Amerikai premier: 2007. június 29.
Magyarországi premier: 2007. augusztus 2.

A Pixar Animation nyolcadik nagyfilmje tálalva van. Az animációs mérföldköveket futószalagon gyártó stúdió ezúttal egy korántsem népszerű állatot választott ki a főszerepre. Legalábbis nem valószínű, hogy mindenki aranyosnak tartaná a patkányokat. Pedig a L’ecsó hőse nem más, mint egy kiváló szaglással megáldott és legbelül szakács-álmokat tápláló csatornapatkány.

Ő Remy, aki a Párizs alatti csatornarendszerben tengeti életét, ám rendkívüli orra kiemeli őt még saját fajtájából is, ráadásul nem mindennapi álmokat kerget: séfként szeretne dolgozni egy ínyenc étteremben. Remy nem retten el attól, hogy a világ talán legintenzívebb rágcsálóiszonnyal megvert állására fáj a foga, sőt, még az sem riasztja el, hogy családja is inkább a jól megszokott csatorna-béli szemétfaló életmód felé próbálná terelni.

Amikor a körülmények abba a párizsi étterembe sodorják, amelyiket saját konyhai példaképe, Auguste Gusteau tett híressé – akinek „mindenki főzhet” tétele kiskora óta inspirálta Remyt – hősünknek rá kell döbbennie, hogy amennyiben felfedeznek valakit a konyhában, az életveszélyes élményt jelent mindazoknak, aki bajuszt és hosszú farkincát viselnek.

Amikor már úgy tűnik, hogy Remy álmai végképp a semmibe vésznek, megtalálja azt a valakit, akire igazán szüksége van: egy barátra, aki hisz benne. Ő Linguini, az étterem szégyenlős szemetesfiúja, aki épp a kirúgás szélén áll. Most, hogy nincs mit veszíteniük, Remy és Linguini megalkotják minden idők legkülönösebb duóját: a fiú esetlen testéhez csatlakozik Remy kreatív képzelőereje, s így együtt fenekestül felforgatják Párizst…

A L’ecsó-t az a Brad Bird írta és rendezte, aki a 2004-es A hihetetlen család-ért átvehette a Legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, és akinek neve ma már feltétlen garancia a térdcsapkodós családi humorra és az önfeledt szórakozásra.

Rendezte:
Brad Bird

Forgatókönyv:
Brad Bird, Jim Capobianco, Jan Pinkava

Vágó:
Darren T. Holmes

Zene:
Michael Giacchino

Eredeti hangok:
eredeti hangok: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O'Toole, Brad Garrett, Janeane Garofalo, Will Arnett, James Remar

Műfaj:
animációs, vígjáték

Játékidő:
110 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Pixar Animation Studios / Walt Disney Pictures

Hazai moziforgalmazó:
Fórum Hungary

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2007. augusztus 6.

"Sok minden miatt figyelemreméltó és emlékezetes film tehát az „Apró Séf” sztorija; és a hibátlan forgatókönyv mellett ezt annak is köszönhetjük, hogy a Pixar rajzolói minden egyes kockán animációs bravúrok egész sorát mutatják be nekünk. Amellett, hogy a látvány – már-már alapkövetelményként – tökéletes, olyan szintű részletgazdagságot tudhat magáénak, hogy öröm nézni. (...) Brad Bird tehát ismét mesterművet alkotott; igényes szórakozást gyermeknek és felnőttnek egyaránt – egy valódi ötcsillagos mozit. "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek