Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Leány gyöngy fülbevalóval

Girl with a Pearl Earring

Nem láttuk.
100% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2003. december 12.
Magyarországi premier: 2004. június 24.

A világ egyik legcsodálatosabb festménye örök rejtély hordozója. Ki az a lány a képen és miért festették meg? Mire gondol, miközben minket néz? Tekintete és félszeg mosolya ártatlanságot vagy vágyat tükröz? És miért visel gyöngyöt a fülében?

A film a tizenhatéves lány, Griet (Scarlett Johansson) történetét meséli el, aki Johannes Vermeer (Colin Firth) házában szolgált a XVII. századi Hollandiában. A lányból áradó nyugalom és érzékenység felkelti a festő figyelmét, aki csodálattal tapasztalja, hogy merőben eltérő neveltetésük és társadalmi rangjuk ellenére hasonlóan szemlélik az őket körülvevő dolgokat. Vermeer lassanként bevonja a lányt festményei világába, az otthonaikban ábrázolt magányos, tündöklő asszonyok közé.

A műterem nyugalmának azonban nyoma sincs a kaotikus katolikus háztartás többi részén. Vermeer állapotos felesége, Catharina (Essie Davis) nem nézi jó szemmel szolgálójának “művészi tevékenységét”, és a férfi anyósa (Judy Parfitt) sem könnyíti meg a lány dolgát. A Griet és Vermeer közti egyre szorosabb kapcsolat zavart és féltékenységet kelt a házban, a botrány hullámai pedig lassan mindenen átcsapnak.

Rendezte:
Peter Weber

Forgatókönyv:
Olivia Hetreed

Operatőr:
Eduardo Serra

Vágó:
Kate Evans

Zene:
Alexandre Desplat

Szereplők:
Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie Davis

Műfaj:
dráma, történelmi

Játékidő:
109 perc

Ország:
Nagy-Britannia, USA, Luxemburg

Gyártó:
Lions Gate Films

Hazai moziforgalmazó:
UIP - Duna Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Csanádi Péter kritikája
2004. augusztus 18.

"A legtöbb ember azt szereti felismerni a képeken, amit a valóságban lát. Természetes igény ez és a szépség előtti elmerengés. Az igazi csoda azonban abban áll, amikor az együtt lélegzés is megtörténik. Ezt sikerült elérnie Vermeernek festményeivel és Peter Webbernek filmjével. "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek