Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Könyörtelenek

Ondskan / Evil

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2003. május 16. - Cannes-i Filmfesztivál
Magyarországi premier: 2004. november 11.

A svéd dráma az erőszakos tinédzser Erik Ponti (Andreas Wilson) életét követi nyomon, aki az otthon tapasztalt tettleges durvaságot (mostohaapja rendszeresen veri) iskolai társain gyakorolja. Mikor egy verekedés miatt kirúgják az iskolából, Eriket egy rangos magánakadémiára küldik (értsd: különleges reformiskola), ahol - meglepetésre - a tanulmányaira kezd koncentrálni, feladva korábbi erőszakos attitűdjét - nem kevéssé köszönhetően annak, hogy ebben az intézményben az idősebb tanulók felügyelik a fiatalabb diákokat.

Erik minden energiáját a jó osztályzatok megszerzésére fordítja, ahelyett, hogy másokon erősítené az ökleit - ahogy tette azt régen. Még az sem izgatja túlságosan, hogy jobb jegyei miatt szemétkedő gazdag kölykök céltáblájává válik. Ráadásul Pierre Tanguy (Henrik Lundström) személyében, aki egyben a szobatársa is, egy nagyszerű barátra tesz szert.


Erik ellenállása irigyeinek dühítő és akadályozó próbálkozásaival szemben csak olaj a tűzre, hogy egyre és egyre keményebb eszközökhöz folyamodva igyekezzenek megtörni őt. A kérdés csak az, kibírja-e Erik békés hozzáállása az erőszakossá fajuló nyomást, vagy újra előkerül az az ököl, amely a fiú végzetét jelentheti.

Mikael Håfström 2001-ben tévés rendezőből nyergelt át a szélesvászonra, ahol sikert sikerre halmozott a honi (svéd) fesztiválokon, 2004-ben pedig immár Oscar-díjra jelölték új filmjéért. A teljes egészében Stockholmban forgatott Könyörtelenek (Ondskan) kényes témát feszeget: a családi erőszak hatása az érzékeny, épülő személyiségre.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: siz

Rendezte:
Mikael Hafström

Forgatókönyv:
Jan Guillou regényéből Hans Gunnarsson és Mikael Hafström

Operatőr:
Peter Mokrosinski

Vágó:
Darek Hodor

Zene:
Francis Shaw

Szereplők:
Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgard, Jesper Salén, Marie Richardson, Johan Rabaeus, Kjell Bergqvist, Linda Gyllenberg

Műfaj:
dráma

Játékidő:
114 perc

Ország:
Svédország

Gyártó:
Nordisk Film, Moviola Film, Svenska Filminstitutet

Hazai moziforgalmazó:
Mokép

Kritikánk a filmről

Felhasználó Czeller Péter kritikája
2005. november 23.

"A Könyörtelenek pontosan az a fajta film, amely során egyedül az üvegbúra tart vissza attól, hogy ne ugorjunk egyenesen bele a képernyőbe, és tegyünk igazságot úgy, ahogyan az nekünk tetszik. Íme Svédország egyik legolvasottabb kötelező olvasmánya!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek