Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Kóla, puska, sültkrumpli

Bowling for Columbine

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 2002. augusztus 30.
Magyarországi premier: 2003. június 26.

“Átlagos amerikai reggel volt: a farmer kiment a földjére, a tejesember kiszállította a tejet, az elnök pedig lebombázott egy újabb országot, melynek a nevét ki sem tudjuk ejteni.” - hangzik el Michael Moore óriási port és politikai botrányt kavart filmjében.

Az első mondat, amit az amerikai gyerekek az USA történelméről megtanulnak, nagyjából így hangzik: “A zarándokok azért jöttek Amerikába, mert féltek az üldöztetéstől.” Tehát féltek. Azután mi történt? Idejöttek a zarándokok, félelemből, találkoztak az indiánokkal és féltek tőlük, így hát megölték őket.” És ezt a sort folytathatnánk: napjainkig…

1999. április 20-án, azon a napon, amikor az USA a legnagyobb erejű bombázást hajtotta végre a kosovói háborúban, a Columbine Középiskolában vérengzés történt: diákok lőttek diáktársaikra. Ez a megrázó eset indította Michael Moore-t, hogy elkészítse játékfilm hosszúságú, merész dokumentumfilmjét az USA és az agresszió kapcsolatáról. Elevenbe vágóan éles szellemmel indul Moore vidám” felfedezőútra Amerika szívébe, hogy lássa és láttassa, miért van tele brutális erőszakkal az amerikaiak élete, miközben megállás nélkül a boldogságot keresik?

Mint hazájában a legismertebb szatirikus és társadalmi kérdésekkel is foglalkozó dokumentarista, ezzel a szó legszorosabb értelmében úttörő jelentőségű filmmel Michael Moore egy olyan merész kérdést tesz fel, amelyet egyetlen amerikai sem merne megfogalmazni manapság, ezekben a vadul hazafias időkben: “Lőfegyver-bolond nemzet vagyunk-e, vagy egyszerűen csak bolondok?”

Rendezte:
Michael Moore

Forgatókönyv:
Michael Moore

Operatőr:
Brian Danitz

Vágó:
Kurt Engfehr

Zene:
Jeff Gibbs

Szereplők:
Michael Moore, George W. Bush, Bill Clinton, Charlton Heston, Marilyn Manson

Műfaj:
dokumentumfilm

Játékidő:
120 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Alliance Atlantis Communications, Dog Eat Dog Films

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Godzi kritikája
2003. december 29.

"Michael Moore izgalmas, néhol humoros dokumentumfilmje. Amerika mindig is büszkén vállalta, hogy kiáll a gyengékért. Amerikában hatalmas a fegyverkultusz és patriotizmus. Amerikában évente több mint 11 000 ember hal meg fegyver által."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek