Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Kerülőutak

Sideways

100% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2004. szeptember 13. - Toronto-i Filmfesztivál
Amerikai premier: 2004. október 22.
Magyarországi premier: 2005. február 3.
Magyarországi DVD premier: 2005. június 7.

Két régi barát borkóstoló körútra indul, ám hamarosan beszívja őket a szerelem és barátság örvénye, szembesülnek a magány kísértetével, illetve a pinot és a cabernet közötti ősidők óta dúló háborúval. A balszerencsék sorozata azzal veszi kezdetét, hogy Miles (Paul Giamatti), egy válásába belerokkant, borfüggő irodalmi nagy ígéret úgy dönt, megajándékozza régi barátját, Jacket (Thomas Haden Church), a lepukkant színészt egy, a Santa Ynez völgybeli borászatokba tett kirándulással. Történik mindez Jack esküvője előtt egy héttel.

A két embernél furább párost elképzelni sem lehet. Jack libidóba áztatott mosolyú bájgúnár, Miles viszont igazi búsképű lovag. Jack utoljára még nagyot akar harapni a szabadságból, Miles ellenben csupán az üvegben rejlő tökélyt keresi. Jack megelégszik az olcsó merlot-val, Miles azonban a nehezen megközelíthető, tökéletes pinot noir után epekedik. Ami közös a két figurában: a kudarcba fulladt álmok és a tovatűnő ifjúság.

És mégis, amint beutazzák a part menti vidéket, Miles és Jack azon kapják magukat, hogy lépten-nyomon borba és nőkbe fojthatják bánatukat. Jack fülig beleszeret egy helybéli borkimérőbe (Sandra Oh), és még meg sem köttetett házassága veszélybe kerül. A maga részéről Miles is romantikus kalandba keveredik egy borértő pincérnővel (Virginia Madsen). Az esküvő napja pedig egyre közeleg, és kétségtelen, hogy Miles meg Jack nem ússza meg ép bőrrel vagy ép lélekkel a kiruccanást - ha egyáltalán szándékukban áll még hazatérni…

Alexander Payne forgatókönyvíró-rendező (Ez az életem, Gimiboszi, Schmidt története) negyedik nagyjátékfilmje 2004. egyik legsikeresebb filmje volt a világ fesztiváljain. A Golden Globe díjátadáson a Legjobb vígjáték és a Legjobb forgatókönyv díját nyerte el, és megkapta a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat is.

Rendezte:
Alexander Payne

Forgatókönyv:
Rex Pickett, Jim Taylor és Alexander Payne

Operatőr:
Phedon Papamichael

Vágó:
Kevin Tent

Zene:
Rolfe Kent

Szereplők:
Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh, Joe Marinelli

Műfaj:
vígjáték, dráma

Játékidő:
126 perc

Ország:
USA

Gyártó:
20th Century Fox, Michael London Productions

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2005. augusztus 25.

"Egy film a borról. Egy film a barátságról és az életről. Egy film a szenvedésről és a szerelemről. Egy film, amely úgy állít, hogy bemutat. Egy film, amely diszkréten, óvatosan, de mégis kontúrosan és hitelesen szól. És egy film rólam (is)."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek