Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Jumurta - Falusi temetés

Yumurta

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2009. június 18.

A középkorú költő, Juszuf, anyja halála miatt hosszú évek után ismét visszatér szülőfalujába. Egy elhanyagolt, omladozó ház és egy fiatal lány, Ayla várja őt. A régi környezet, anyja temetése és az elhalálozás körüli teendők megkopó emlékeket ébresztenek benne, miközben a férfi önértékelésre is kényszerül a szomorú esemény árnyékában. Ebben nyújt segítséget a lány, akihez egy közös - szimbolikusan lelki - utazás során kerül közelebb, miközben teljesítik a megboldogult utolsó kívánságát.

A filmben fel-felvillannak a muzulmán vallás tradíciói, szokásai, melyeken keresztül az alkotás az európai kultúra sokszínűségének szép példájául szolgál. A számos díjat nyert dráma lassú sodrású, formanyelve szerzői jegyeket vonultat fel. Az időtlenséget, a pillanatnyit hosszú beállítások, lassú kameramozgások teszik érzékletessé, szimbolikus jelenetei határozott koncepciót, szilárd alkotói szándékot sugallnak, a férfi belső lelki vívódása jelenik meg a tájábrázolásban, és a külsőkben. Atmoszférája a legnagyobb filmművészek munkásságát juttathatja eszünkbe.

A Jumurta - Falusi temetés tucatnyi jegyzett fesztiválon került bemutatásra, különösen nagyra értékelik hazájában, ahol díjak sokaságával halmozták el. Színészi teljesítménye azonban más országokban is elismerést vívott ki, a főszerepet alakító Nejat Isler pedig korosztálya egyik legjobb és legnépszerűbb török színésze.

Rendezte:
Semih Kaplanoglu

Forgatókönyv:
Semih Kaplanoglu, Orçun Köksal

Operatőr:
Özgür Eken

Vágó:
Ayhan Ergürsel, Suzan Hande Güneri, Semih Kaplanoglu

Szereplők:
Nejat Isler, Saadet Aksoy, Ufuk Bayraktar, Tülin Özen

Műfaj:
dráma

Játékidő:
97 perc

Ország:
Törökország

Gyártó:
Inkas Film & T.V. Productions, Kaplan Film

Hazai moziforgalmazó:
Mozinet Kft.

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek