Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Jelszó: A papír kékre vált

Hirtia va fi albastra

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2006. augusztus 8. (Locarno-i Filmfesztivál)
Magyarországi premier: 2007. május 10.

Neagu felfegyverzett egységét arra utasítják, hogy a külvárosban cirkáljon. Az egység rádiója nem működik megbízhatóan, ugyhogy amit más egységek kommunikációjából és a rádió és a tévéhírekből csípnek el az alapján tájékozódnak. Ezek alapján azt az információt szűrik ki, hogy terroristák támadták meg a közszolgálati televíziót, amit anti-Ceausescu erők tartanak.

Az egység tagjai - pontos információ hiányában - össze vannak zavarodva. Costi egy katona, aki az apja kapcsolatainak köszönhetően Bukarest városában teljesít szolgálatot. Costi szentül hiszi, hogy minden román férfi feladata, hogy felvegye a harcot a Ceausescu támogatókkal. A diktatúra évei olyan mély nyomokat hagytak benne, hogy ezt a harcot, ha úgy hozza a sors a felettesei parancsaitól függetlenül is meg kell vívnia.

Makacssága konfliktusaba keveri Neagu hadnaggyal és a bajtársai és egy csapat tüntető közötti veszekedést kihasználva, elhagyja az egységét. A hadnagy fenyegetési és könyörgései ellenére, Costi elindul, hogy a tévéhez, hogy a forradalomért harcoljon.

A filmet egy, az 1989-es román forradalom idején megtörtént drámai eset inspirálta. A forradalmi zavargásokban a belügyminisztérium két felfegyverzett szakasza, melyek feladata egy egység védelme volt, véres leszámolás áldozata lett.

Az esetre a média mindenkinek a figyelmét ráirányította. A Ceausescu kivégzése utáni időszakban, amikor az embereknek már nem volt kézzelfogható ellenségük, aki ellen harcolni kellett volna, több mint ezren haltak meg hasonló értelmetlen és céltalan bosszú következtében.

Rendezte:
Radu Muntean

Forgatókönyv:
Radu Muntean, Alexandru Baciu, Razvan Radulescu

Operatőr:
Tudor Lucaciu

Vágó:
Alexandru Radu

Szereplők:
Paul Ipate, Adi Carauleanu, Dragos Bucur , Tudor Istodur, Alexandru Potocean

Műfaj:
akció, dráma

Játékidő:
95 perc

Ország:
Románia

Gyártó:
Multimedia Est

Hazai moziforgalmazó:
Cirko Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek