Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Jákob lajtorjája

Jacob's Ladder

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 1990. november 2.

Jacob Singer-nek (Tim Robbins), a vietnámi veterán férfinak, aki gyönyörű barátnőjével, Jezebel-lel (Elizabeth Pena) távol él családjától, és aki a háború előtt veszítette el legkisebb fiát, egyik napról a másikra igazi rémálommá változik az élete. Ugyan már évek óta állandóan visszatérő, ijesztő álmok gyötrik, melyben a vietnámi háború emlékei jelennek meg előtte, most azonban valami még rettenetesebb esemény veszi kezdetét az életében.

Bizarr alakokat lát, akik üldözik őt, hallucinált démonok kísértik, és valahogy az egész világ, ahol eddig élt, a feje tetejére áll. Jacob retteg az őrülettől, ezért felkeresi pszichiáterét, akiről azonban kiderül, hogy nem sokkal korábban meghalt. Jezebel azzal a magyarázattal áll elő, hogy Jacob démoni látomásai valamiféle lelki problémával magyarázhatóak. Ezt a férfi egészen addig el is fogadja, amíg nem találkozik régi, háborús bajtársával, aki elmondja neki, hogy őt is hasonló hallucinációk gyötrik. Újra feléledő barátságuk azonban rövid életű lesz, Jacob bajtársa ugyanis nem sokkal találkozásuk után szintén életét veszti…

Adrian Lyne (Flashdance, Végzetes vonzerő, Tisztességtelen ajánlat, Lolita, A hűtlen) sokkoló filmje háborúellenes felszólalás és egyben mélylélektani tanulmány a vietnámi (és minden más emberi) háborúval kapcsolatban. Bruce Joel Rubin a ‘70-es évek elején vetette papírra a történetet, de hosszú évekig próbálkozott a filmvászonra való értékesítésével, míg végül Lyne felkarolta a témát, és kettőjük közös átdolgozásából született meg a végleges Jákob lajtorjája.

A filmet 2003. november 22-én a Nemzetközi Buddhista Filmfesztivál keretében újra bemutatták az Egyesült Államokban.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: siz

Rendezte:
Adrian Lyne

Forgatókönyv:
Bruce Joel Rubin

Operatőr:
Jeffrey L. Kimball

Vágó:
Tom Rolf

Zene:
Maurice Jarre

Szereplők:
Tim Robbins, Elizabeth Pena, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince, Jason Alexander, Ving Rhames, Eriq La Salle

Műfaj:
misztikus, dráma

Játékidő:
115 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Carolco Pictures Inc.

Kritikánk a filmről

Felhasználó Czeller Péter kritikája
2005. november 25.

"Ha valaki megkérdezné tőlem, én hogyan képzelem el a rémálmok művészien bemutatott világát a filmvásznon, akkor az pontosan úgy nézne ki, mint a Jákob lajtorjája."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek