Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

I'm Not There - Bob Dylan életei

I'm Not There

Nem láttuk.
75% / 2 olvasó
Amerikai premier: 2007. november 21.
Magyarországi premier: 2008. június 26.

Az I’m Not There egy film Bob Dylan életéről; az első, ami a popikon hozzájárulásával készülhetett el. A mozi, rendhagyó módon, hetes (!) szereposztással dolgozik: mind a hét színész Dylan életének és zenei pályafutásának más-más oldalát testesíti meg.

A filmben betekintést nyerhetünk Bob Dylan korai karrierjébe, a folkénekesként töltött küzdelmes napokba; majd abba az időszakba, mikor a ’60-as évek elején a folkzene legismertebb egyéniségévé vált; aztán sorra kerül az ellentmondásos arculatváltás is, mikor hősünkből rocker lett. Később az alkotók felidézik a hírhedt motorbalesetet, ahogy az azt követő visszavonulást is; hogy végül eljussunk a közelmúlthoz, amit a stúdióból való fokozatos elmaradozás és a „Végtelen Turné” elnevezésű koncertsorozatra való teljes koncentráció fémjelez.

Olyan, eddig teljesen ismeretlen részleteket láthatunk a zenészlegenda életéből, mint gyerekkora vagy féltve őrzött családi élete. Továbbá betekintést nyerhetünk a dalok keletkezésébe is, különös tekintettel azokra, amiket feleségéről, Sararól írt. Sőt, még arról az ezidáig ki nem tudódott házasságról is megemlékezik a film, amit Dylan 1986-ban kötött egyik vokalistájával.

Minden egyes epizód új oldaláról mutatja be Dylan szeszélyes természetét; és az egyes résztörténeteket nem csak különböző színészekkel, de különböző, témáiknak megfelelő stílusban is forgatták: Woody (Marcus Carl Franklin) egy örökké mozgásban lévő, 11 éves fekete srác; Robbie (Ben Wishaw) a nőcsábász showman, aki örökké úton van; Jude (Cate Blanchett) fiatal, androgün rocksztár; John/Jack (Christian Bale) népzene-idol, aki később hittérítőként találja meg az igazi arcát; Billy (Richard Gere) pedig a hírhedt törvényenkívüli, aki csodával határos módon még mindig életben van – de már öregszik.

Rendezte:
Todd Haynes

Forgatókönyv:
Todd Haynes, Oren Moverman

Operatőr:
Edward Lachman

Vágó:
Jay Rabinowitz

Szereplők:
Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw, Julianne Moore, Adrien Brody, Michelle Williams, David Cross, Charlotte Gainsbourg, Bruce Greenwood

Műfaj:
dráma, zenés

Játékidő:
135 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Killer Films, John Wells Productions, Endgame Entertainment, Grey Water Park Productions, Rising Sta

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek