Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Harry Potter és a Tűz serlege

Harry Potter and the Goblet of Fire

Nem láttuk.
60% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2005. november 18.
Magyarországi premier: 2005. december 1.
Magyarországi DVD premier: 2006. április 4.

Az ifjú varázslót (Daniel Radcliffe) lidérces álmok kínozzák, sebhelye jobban sajog a megszokottnál, ezért barátai, Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emmy Watson) oldalán örömmel veti bele magát a Kviddics Világkupa küzdelmeibe.

A Világkupa helyszíne fölött azonban baljós előjel tűnik fel az égen: A Sötét jegy, Voldemort Nagyúr szimbóluma. A Sötét jegyet Voldemort követői, a Halálfalók küldik fel az égre. A Halálfalók nem merészkedtek elő azóta, hogy Voldemortot (Ralph Fiennes) tizenhárom évvel azelőtt utoljára látták, azon az éjszakán, amikor az megölte Harry szüleit.

Harry visszavágyik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, ahol Dumbledore professzor (Michael Gambon) védelme alatt áll. Ebben az évben azonban a dolgok enyhén szólva másképp alakulnak. Dumbledore bejelenti, hogy a Roxfort lesz a Trimágus Tusa házigazdája. A Trimágus Tusa a varázslótársadalom mágikus versenyeinek legizgalmasabbika és legveszélyesebbike. A három legnagyobb és leghíresebb mágusiskola egy-egy bajnokot jelölhet, akik életveszélyes próbák során mérik össze erejüket, a mindenek által áhított Trimágus Kupa elnyeréséért.

A Roxfort diákjai félelemmel vegyes áhítattal figyelik, amint a Beauxbatons Mágusakadémia elegáns diáklányai és a Durmstrang Intézet vad tekintetű ifjai megérkeznek a nagyterembe, aztán megkezdődik a feszült várakozás, hogy vajon kik lesznek a kiválasztott bajnokok.

Végül sor kerül a várva várt, gyertyafényes ceremóniára, melynek során Barty Kupor (Roger Lloyd Pack), a Mágiaügyi Minisztérium hivatalnoka és Dumbledore professzor elnöklete alatt a Tűz Serlege mindhárom iskola képviselői közül kiválaszt egy-egy diákot, akik majd részt vesznek a versenyben. A serleg szikraeső és lángkoszorú közepette sorra kijelöli a Durmstrang kviddics-szupersztárját, Victor Krumot (Stanislav Ianevski), a Beauxbatons gyönyörű diákját, Fleur Delacourt (Clémence Poésy). Ekkor azonban váratlan fordulat következik be: a Serleg utolsóként Harry Potter nevét jelöli meg.

A 14 éves Harry nem indulhat a veszedelmes versenyen, hiszen három évvel fiatalabb a versenyszabályzatba foglalt megengedett alsó korhatárnál. Harry váltig állítja, hogy nem dobta be a nevét a Serlegbe, és hogy egyáltalán nem akar részt venni a versenyben. Ám a Serleg döntése megmásíthatatlan, és Harry számára nincs kiút…

Rendezte:
Mike Newell

Forgatókönyv:
JK Rowling regénye alapján: Steve Kloves

Operatőr:
Roger Pratt

Vágó:
Mick Audsley

Zene:
Patrick Doyle

Szereplők:
Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Tom Felton, Matthew Lewis, Devon Murray, Jamie Waylett, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Robert Hardy, Shirley Henderson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Alan Rickman, Maggie Smith, Timothy Spall, Mark Williams, Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Brendan Gleeson

Műfaj:
kaland, fantasy

Játékidő:
150 perc

Ország:
USA / Nagy-Britannia

Gyártó:
Warner Bros.

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó tufee kritikája
2005. december 11.

"Chris Columbus családi mozijai után Alfonso Cuarón fogta vissza a gyeplőt, és terelte a HP mozikat sötét irányba. Az angol veterán, Mike Newell csak meglovagolta ezt a szelet, és tisztességesen vezényelte le legfrissebb munkáját. (...) A látvány magasan az egyik - ha nem a - legkiforrottabb a HP-filmek történelmében."
bővebben

További kritikáink

2005. december 13.Olórin kritikája
Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek