Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Harry Potter és a Bölcsek köve

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

70% / 1 szerkesztő
50% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2001. november 16.
Magyarországi premier: 2001. december 13.
Magyarországi DVD premier: 2010. november 3.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) számára eddig nem sok jót tartogatott az élet: árvaként nőtt fel rokonai házában. A Dursley família minden tagja szívből utálja a kényszerűségből befogadott fiút, de ez kölcsönös, Harry sem tudja eldönteni, a szívtelen Petunia néni (Fiona Shaw), a goromba fráter Vernon bácsi (Richard Griffith) vagy folyton nyafogó, elkényeztetett fiacskájuk, Dudley (Harry Melling) a legkibírhatatlanabb közülük. Nem sejti, mi az oka a bácsi és a néni ellenszenvének, sosem értette a rejtélyes célzásokat az anyjára és “semmirekellő” férjére sem. Csak azt tudja, hogy a lépcső alatti gardróbban kell laknia, unokatestvére levetett ruháit hordania, és hogy tizenegyedik születésnapja éppolyan csendben fog elmúlni, mint az összes eddigi.

Ebben az évben azonban minden másképp történik. Először Harry nevére különös, zöld tintával írt levelet kézbesít egy bagoly. Sajnos mielőtt belenézhetne, a rémült Vernon bácsi megsemmisíti a küldeményt, de hiába, mert ezután minden nap újabb és újabb levelek érkeznek, míg végül a bácsi megelégeli a dolgot, és egy messzi, elhagyatott kunyhóban rejtőzik el családjával. Ám amikor egy torzonborz óriás bukkan fel a biztosnak vélt rejtekhelyen, rájön, hogy nincs menekvés. Hagrid, az óriás (Robbie Coltrane) meg éppen nincs jókedvében, amiért Vernon bácsi nem hagyta, hogy a címzetthez eljusson a levél, melyben az áll, hogy Harryt felvették a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulói, az ifjú varázslónövendékek közé.

Harry végre megtudja az igazságot családjáról is: a szülei híres varázslók voltak, és nem autóbaleset miatt veszítette el őket, ahogy eddig hallotta, hanem minden idők leghatalmasabb sötét mágusa, Voldemort nagyúr ölte meg őket. Máig rejtély, hogy az egyéves Harry hogyan élte túl a támadást, de nevét azóta áhítattal emlegetik a varázslók között. Egy percig sem kétséges, hogy nem vágyik vissza a gardróbba, hanem Hagrid oldalán elindul a londoni pályaudvarra, ahol a kilenc és háromnegyedik vágányon már várja a diákokat a piros mozdonyos Roxfort Expressz. Az úton megismeri Ron Weasley-t (Rupert Grint) és Hermione Granger-t (Emma Watson), akikkel együtt fedezik majd fel a varázstudományokat, új iskolájuk rejtélyeit, és hogy mi is valójában a Bölcsek Köve.

A Roxfort lesz Harry új otthona, a társai pedig a családja, melyben sohasem volt igazán része. Élete egyszerre izgalmas kalanddá változik, a világ pedig csodákkal, bűbájjal, de egyben sötét titkokkal teli hellyé, ahol a legkülönösebb és legfélelmetesebb dolgok is megtörténhetnek.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: ismeretlen és siz

Rendezte:
Chris Columbus

Forgatókönyv:
Steven Kloves

Operatőr:
John Seale

Vágó:
Richard Francis-Bruce

Zene:
John Williams

Szereplők:
Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Fiona Shaw, Ian Hart, Richard Griffiths, John Cleese, Richard Harris, Devon Murray, Julie Walters, Zoë Wanamaker

Műfaj:
fantasy, kaland

Játékidő:
152 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Warner Bros.

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Hubay József kritikája
2001. december 21.

"Terítsük magunkra a láthatatlanná tévő kabátot, szúrjuk az övünkbe a varázspálcát és húzzunk a moziba. Turbó meghajtású seprűnyélen."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek