Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Ha te nem lennél

Rois et reine

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2004. szeptember 3. (Velencei Filmfesztivál)
Amerikai premier: 2005. május 13.
Magyarországi premier: 2006. január 12.

Nora (Emmanuelle Devos) vonzó, kedves, munkájában is sikeres, egy művészeti galériát vezet. Közelgő esküvőjére készül; életét mégis a körülötte lévő férfiak irányítják. Ők mind érzékeny, művész emberek, akiket a Norából áradó könnyedség tart életben. Pierre, Nora gyermekének édesapja, költő volt, aki még a kisfiú születése előtt hunyt el, halálával számos probléma elé állítva a nőt.

Második élettársa Ismael (Mathieu Amalric) tehetséges hegedűművész, az adóellenőrök, illetve a kicsit hangyás nővére elől menekülve egy véletlen folytán a pszichiátriára kerül, ahol Mme Vasset (Catherine Deneuve) kezeli. Nora édesapja is művészember, ünnepelt író, aki súlyos rákbeteg.

Nora nap, mint nap küzdeni kényszerül múltjával s az abból fakadó nehézségekkel. Megkéri Ismaëlt, adoptálja kisfiát Eliast, mert édesapja - akinél fia nevelkedett - betegsége miatt már nem tud rá vigyázni. A férfi őszintén elmondja nincs semmije, ami biztonságot nyújthatna a gyerek számára, így nem vállalja örökbe fogadását.

Arnaud Desplechin filmdrámájában egyszerre jelennek meg a tragédia és a komédia elemei, a színházi maszk két oldalához hasonlóan. Nora és Ismael dilemmái olyan morális kérdésekre keresik a választ, mint emberi kapcsolatok, szerelem, önismeret, szülői felelősség.

A film magyarországi bemutatója július 21-re volt kitűzve, de a Best Hollywood ezt lefújta. A film további sorsa egyelőre nem ismeretes.

Rendezte:
Arnaud Desplechin

Forgatókönyv:
Arnaud Desplechin és Roger Bohbot

Operatőr:
Eric Gautier

Vágó:
Laurence Briaud

Zene:
Henry Mancini

Szereplők:
Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Catherine Deneuve, Maurice Garrel, Nathalie Boutefeu, Jean-Paul Roussillon, Magalie Woch

Műfaj:
dráma

Játékidő:
150 perc

Ország:
Franciaország

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek