Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Ha eljön Joe Black

Meet Joe Black

80% / 2 szerkesztő
30% / 1 olvasó
Amerikai premier: 1998. november 13.
Magyarországi premier: 1999. január 21.

A Ha eljön Joe Black az 1934-ben készült Death Takes a Holiday című film újrafeldolgozása. A kor ugyan ma már más, de a mondanivaló mostani globalizált és felgyorsult világunkban hatványozottabban igaz.

William Parrish (Anthony Hopkins) egy multimilliomos üzletember, aki már a 66. életévébe készül lépni. Kastélyában vele együtt él két gyönyörű lánya, Susan (Claire Forlani) és Allison Parrish (Marcia Gay Harden). Éppen az öregedő Parrish születésnapi előkészületei folynak, mikor meglátogatja őt a Halál saját belső hangján szólva, hogy hamarosan be kell fejeznie e földi pályafutását, ezért mielőbb zárja le azokat a dolgokat, amelyek még ehhez a földi léthez kötik őt. William Parrish azonban azt hiszi, hogy a figyelmeztető hang csupán az öregedés velejárója, ezért nem törődik vele. Aztán egyszer különös látogató jelenik meg a kastélyban.

A fiatalember, Joe Black (Brad Pitt) láthatóan sokat tud Parrishről, viszont olyan egyszerű dolgokkal nincs tisztában, mint például hogy milyen íze van a mogyorókrémnek. Természetesen Joe Black nem más, mint a Halál maga, aki egy balesetben elhunyt fiatalember bőrébe költözve személyesen jött el Parrishért, hogy segítsen neki itt hagyni az életet. Igen ám, csakhogy a Halál egyetlen tényezővel nem számolt - ha ember bőrébe bújik, még az is előfordulhat, hogy nemcsak a testet kapja ajándékul, hanem az emberi érzéseket is. Ezért aztán, mikor Joe black találkozik Parrish kisebbik lányával, Susannel, rögtön beleszeret. Hirtelen olyan érzéseket tapasztal meg, melyeket nem ismert, s egyre inkább elfelejtkezik róla, hogy miért is jött tulajdonképpen a földre.

De eljön az a pont, amikor Joe Blacknek teljesítenie kell feladatát - a határidőig, William Parrish 65. születésnapjáig már csak órák vannak hátra, az idős üzletember elbúcsúzott evilági dolgaitól és szeretteitől, s a Halálnak is választania kell a földi élet és a halhatatlanság között.

Rendezte:
Martin Brest

Forgatókönyv:
Ron Osborn, Jeff Reno, Kevin Wade, Bo Goldman

Operatőr:
Emmanuel Lubezki

Vágó:
Joe Hutshing, Michael Tronick

Zene:
Thomas Newman

Szereplők:
Brad Pitt, Anthony Hopkins, Claire Forlani, Jake Weber, Marcia Gay Harden, Jeffrey Tambor, David S. Howard, Lois Kelly-Miller

Műfaj:
romantikus, dráma

Játékidő:
173 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Universal Pictures

Hazai moziforgalmazó:
UIP-Dunafilm

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2004. január 2.

"Vannak dolgok, melyekkel az emberek nem szoktak viccelni, vagy ha igen, erősen morbidnak tartják őket. E dolgok közé tartozik a Halál, az egyik legtitokzatosabb, leginkább izgató s egyben rettenetes (lét)állapot. De mi van akkor, ha egy film nem arról szól, hogy az emberek szemszögéből milyen is ez a fekete lyuk sötétségű halál, hanem hogy a Halál hogyan éli át az életet?"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek