Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Guantanamo

The Road to Guantanamo

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2006. február 14. (Berlinale)
Amerikai premier: 2006. június 23.
Magyarországi premier: 2006. június 1.

2001. szeptemberében négy muszlim fiatal útnak indul otthonából, az angliai Tipton városából Pakisztánba, hogy részt vegyenek barátjuk esküvőjén. Közülük hárman két és fél évvel később érkeznek haza.

Ami ez alatt az idő alatt történt velük, az a legmerészebb képzeletet is felülmúlja. A fiatalokat, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy rossz időben voltak rossz helyen, az amerikai hadsereg foglyul ejti Afganisztánban, és a guantanamo-i fogolytáborba szállítja. Hiába állítják, hogy ártatlanok, az amerikaik nem engedik őket szabadon, úgy bánnak velük, mint a terroristákkal.

Az örökkévalóságnak tűnő idő alatt rendszeresen kínozzák, és válogatott bűntettekkel vádolják őket. Amikor előkerül egy videokazetta Osama Bin Laden-ről, fogva tartóik azt állítják, hogy a fiúk rajta vannak a felvételeken. Szinte a véletlennek köszönhető, hogy egy régi angliai rendőrségi ügy tisztázza őket a vádak alól, és a fiatalemberek 2004 tavaszán hazatérhetnek Angliába.

Az igaz történet interjúk, archív felvételek segítségével és a megpróbáltatások újra eljátszásával elevenedik meg. A három fiúnak a biztonságos kisvárosi létből az újkori történelem legsötétebb poklaiba vezető fizikai és lelki útját bemutató film egyszerre megrendítő és mélyen elgondolkodtató.

A 2006-os Berlini Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat elnyerő film hatalmas kritikai visszhangot keltett a világsajtóban, hiszen olyan témához nyúlt, ami korunk politikai viszonyait jellemzi, a fenyegetettség és brutalitás beszivárgását az emberiség hétköznapjaiba.

Rendezte:
Michael Winterbottom és Mat Whitecross

Operatőr:
Marcel Zyskind

Vágó:
Michael Winterbottom és Mat Whitecross

Zene:
Harry Escott és Molly Nyman

Szereplők:
Farhad Harun, Arfan Usman, Rizwan Ahmed, Shahid Iqbal, Jason Salkey

Műfaj:
dráma

Játékidő:
95 perc

Ország:
Nagy-Britannia

Gyártó:
Revolution Films, Screen West Midlands

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Czehelszki Levente kritikája
2006. június 5.

"Mivel a film igyekezett a lehető leghűbben rekonstruálni az eseményeket, és a szereplők önmagukat játsszák, a hatás még ijesztőbb, még hátborzongatóbb, mint Paul Greengrass (remek) filmje, az egyébként szintén valósághű, minimalista Véres vasárnap. (...) Nagyon nagy előnye a Guantanámonak, hogy igyekszik szenvtelenül bemutatni, tényként közölni azt, ami történt a három fiatalemberrel. Nincs könnyfakasztó zene, szép jelenetek, jellemfejlődés, és hasonlók – rossz minőségű képek, semmi hatásvadászat - majdhogynem, mintha egy Dogma-filmet néznénk. "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek