Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Grazia szigete

Respiro

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Magyarországi premier: 2003. november 27.

Lampedusa egy kis sziget Szicília nyugati partjainál. A parti sziklák között rivális fiúbandák csatáznak egymással. A férfiak tengerre kelnek, az asszonyok a halcsomagoló üzemben dolgoznak. A szórakozás a szombat estékre korlátozódik. A vidéki élet egyesek számára egyszerre kegyetlen és szívmelengető, fojtogató és elbűvölő...

Grazia egy félig felnőtt lány és két fiú szerető és fiatal édesanyja. Graziát furcsa viselkedése miatt azonban sokan félreértik, majd szájára veszi az egész falu, sőt többen őrültnek tekintik. Férje családja egy nap úgy határoz, hogy Graziának azonnali orvosi kezelésre van szüksége a távoli Milánóban. Ám Grazia nem jut ilyen sorsra. Fia, Pasquale, megtalálja a módját, hogy megvédje a kettejük közötti szeretetteljes köteléket�

2002 Cannes: Kritikusok Kéthete szekció nagydíja


[ki]A rendező jegyzetei:[/ki]

Grazia legendája

A filmet a sziget egyik legendája ihlette: egy fiatal anya történetét meséli el, akit a falubeliek lenéztek. Őrültnek tartották, amiért megszegte a kis közösség társadalmi szabályait. Egy nap az asszony eltűnt, s csak a ruháit hagyta hátra a tengerparton. Az idő múlásával az asszony legendává vált.
A közösség bűntudatot érzett, amiért öngyilkosságba kergette az asszonyt.
A legenda szerint az imák ereje csodát tett: feltámasztotta az asszonyt a tengerből, aki ezután normális életet élhetett a családja körében… Filmem Graziája olyan, akár a tenger: kiszámíthatatlan és nem lehet betörni.


Lampedusa szigete

Kilenc New Yorkban töltött év és első filmem küzdelmes elkészítése után kis időre szerettem volna kicsit visszavonulni valahova. Így találtam rá Lampedusára, erre a Szicíliától dél-nyugatra fekvő kis olasz szigetre. Kedvem támadt megörökíteni ezt a kopár, poros, engedély nélkül elkezdett, de soha fel nem húzott épületekkel teli szigetet. Nem a vidék természetes szépségére akartam fektetni a hangsúlyt. A filmben alapvetoen a primer színek dominálnak. A halászhajók színei. Kék, sárga, piros. Telítetlen, nap fakította, kissé porlepte színek.

A tenger

A tenger élesen elüt a kietlen lampedusai tájtól. A tenger az élet és a gazdagság kimeríthetetlen tárháza. Hangulatai diktálják a sziget életritmusát. A tenger az egyetlen idomíthatatlan úr és tanító. Megpróbáltam megragadni, hogy filmem hosei hogyan viszonyulnak a vízhez.
A tenger Grazia számára elsősorban békét és megnyugvást jelent.

Mágikus realizmus

Nem akartam realista vagy naturalista filmet készíteni. Mindvégig szerettem volna fenntartani egyfajta mese-, illetve legendaszerű hangulatot. Nem a sziget hű társadalmi lenyomatát akartam visszaadni. Mágikus realizmust akartam. A fantázia dimenzióival váltakozó realizmust. Szándékosan kevés a dialógus. A figurák gesztusai és arckifejezései tükrözik földközeli természetüket, gondolataikat és szándékaikat.

Rendezte:
Emanuele Crialese

Forgatókönyv:
Emanuele Crialese

Operatőr:
Fabio Zamarion

Zene:
John Surman

Szereplők:
Valeria Golino, Vincenzo Amato, Francesco Casisa

Műfaj:
vígjtáték, dráma

Játékidő:
90 perc

Ország:
Olaszország

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek