Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Getno

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 34. Magyar Filmszemle (2004. február)
Magyarországi premier: 2004. március 4.

A cím - GETNO - ilyen magyarosan írva is a Rolling Stones dalát idézi fel.  “I Can‘t Get No Satisfaction”. A történet egy magyar családról szól, akik a megváltozott gazdasági-társadalmi körülményekhez nem tudnak alkalmazkodni, nem értik az idõk szavát, úgy érzik, ez a vad világ, ami itthon kialakult, ez a létbizonytalanság meghaladja teherbírásukat, és nekivágnak az Újvilágnak. Az elgondolásuk életük legnagyobb kalandjáról annyi: egy annyira gazdag ország számára, mint az USA, nem lehet probléma plusz három fő. A “teljesítmény és tehetség Mekkájába” igyekvő szereplőink mindenféle kreativitás nélkül kísérelnek meg a legjobb minőségű életkörülményekbõl részesedni. Túl késõi hódítók, akik későn döbbenek rá, hogy Amerikát sem nekik találták föl, már ott sem “minden fillérek”. A történet ugyanakkor talán arra is alkalmas, hogy önértékelési-önismereti kérdésekkel kényszerüljünk szembenézni.

Ez a film ugyanis- egy fekete komédia keretében - a kielégületlenség és a boldogtalanság kérdéseivel kíván szembenézni. Ez a film ugyanakkor az örök, reménytelen vágyakozás filmje is. Természetesen ennek a filmnek a hősei nagyon is szerethető figurák, mert a szánalmas, kicsinyes vágyaik ugyanakkor végtelenül emberiek és ismerősek. Nem kíván ez a film fölöttük ítéletet mondani. Túl könnyű lenne rajtuk elverni a port, mintha csak ők lennének felelősek a hisztérikusan felkorbácsolt világméretû szerzési vágyak miatt. Olyan filmet szeretnék csinálni ebből a történetből, amiben magunkra ismerhetünk. Láthatjuk magunkat azokban a “kevéssé emelkedett” pillanatainkban is. Legyen elég bátorságunk és humorérzékünk, hogy szembenézzünk a kapzsiságunkkal, a gyarlóságunkkal, a rossz döntéseinkkel. Hangvételét, stílusát tekintve olyan filmet képzelek, amelyben a megható és röhejes motívumok keverednek finom részlet megfigyelésekkel, míg aztán a történet fordulópontjai egyre feszesebbé, egyre izgalmasabbá változtatják a film atmoszféráját.

Rendezte:
Salamon András

Forgatókönyv:
Salamon András

Operatőr:
Tóth Zsolt

Vágó:
Incze Ágnes

Zene:
Balázs Elemér Group

Szereplők:
Király Attila, Gesztesi Károly, Szalontay Tünde, Péter Kata, Bánfalvy Ágnes, David Douglas

Műfaj:
dráma

Játékidő:
95 perc

Ország:
Magyarország

Gyártó:
Filmplus, Goldenlight Films

Hazai moziforgalmazó:
InterCom

Kritikánk a filmről

Felhasználó Peto kritikája
2004. február 8.

"Get a life! - mondják az amerikaiak. \"Te vagy felelős a sorsodért, a szerencsédet te csinálod magadnak\"..., meg miegymás bölcsességek. Erre épül az USA történelme."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek