Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Galapagos

Galapagos: The Enchanted Voyage

70% / 1 szerkesztő
Nincs értékelés.
Amerikai premier: 1999. október 27.
Magyarországi premier: 2008. szeptember 11.

Az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceánban fekvő Galápagos szigetcsoport – amely Ecuadorhoz tartozik – az UNESCO világörökségének része, olyan földi paradicsom, amely sokak régóta vágyott úticélja. A több millió évvel ezelőtt, az óceán alatti vulkánokból kialakult szigetek élővilága azért is különleges, mert az elmúlt század közepéig szinte zavartalanul fejlődhetett, ugyanakkor manapság is, olyan hüllők, rovarok, madárfajták leszármazottai találhatók itt, amelyek a földtörténet őskorában éltek s a világon máshol nem találhatók meg. Az 1535-ben felfedezett Galápagos szigetcsoport arról is nevezetessé vált, hogy Charles Darwin 1835-ben járt az egyik szigeten: a Santa Cruzon s az itteni megfigyeléseire, kutatásaira is alapozva dolgozta ki – a Fajok eredete címmel – evolúciós elméletét.

Nem véletlen tehát a turisták érdeklődése, amely az utóbbi években olyan mértékű lett, hogy az ecuadori elnök tavaly arról intézkedett: korlátozzák a Galápagos szigetekre irányuló turista- és repülőforgalmat. Ugyanis évente csaknem 100 ezren utaztak kíváncsi turisták, egyéni felfedezők az összesen nyolc ezer négyzetkilométer kiterjedésű Galápagos szigetcsoportra, ahol egyébként, jelenleg mintegy 30 ezren laknak. A döntés előzménye az is, hogy az UNESCO tavaly azt vizsgálta: fölvegyék-e a Galápagost a veszélyeztetett világörökségi értékek listájára.

A washingtoni székhelyű Smithsonian Intézet és az IMAX Ltd. által készített film dr. Carole Baldwin tengerkutató biológus szakmai irányításával mutatja be az óriásteknősökről elnevezett Galápagos szigetek páratlan élővilágát, például a tengeri leguánokon, a medve- és az oroszlánfókákon, a kétlábú szulákokon, az óriásteknősökön és a nevezetessé vált tizenháromféle Darwin-pinty birodalmán, valamint az egzotikus növényvilágon keresztül.

Az egyedülálló moziélmény a Galápagos szigetcsoportot körülölelő óceán nagyrészt ismeretlen, mély vizeibe is elvisz s megmutatja a vulkanikus eredetű szárazföld különleges, sok tekintetben egyedülálló növény- és állatvilágát, ami az IMAX-technológia révén szintén „kézzelfoghatóvá” válik. A néző körül zajlik a mélyvizek élővilága, olyan növényeket és állatokat is „megérinthet”, amelyekkel a legtöbb, helybe látogató turista sem találkozik.

A kiváló kutatógárdából és filmkészítőkből álló csapat munkáját nagy mértékben segítette a korszerű technikai háttér: a Harbor Branch Oceanográfiai Intézet kutatójárműve, a Seward Johnson anyahajó és a csúcstechnológiával felszerelt Johnson tengeralattjáró. Így olyan „eredeti” felvételek is készültek, amelyek azokat a mintegy 200 évvel ezelőtti, „ősidőket” idézi, amikor Darwin is járt a Galápagoson.

Rendezte:
David Clark és Al Giddings

Forgatókönyv:
David Clark és Barry Clark

Operatőr:
Andrew Kitzanuk és Reed Smoot

Vágó:
James Lahti

Zene:
Mark Isham

Szereplők:
Narrátor: Kenneth Branagh

Műfaj:
kaland, dokumentum

Játékidő:
40 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Mandalay Media Arts, National Science Foundation, Smithsonian Institution

Hazai moziforgalmazó:
Cinema City

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek