Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Frost/Nixon

Frost/Nixon

93% / 3 szerkesztő
83% / 3 olvasó
Ősbemutató: 2008. október 15. (London Film Festival, Anglia)
Amerikai premier: 2008. december 5.
Magyarországi premier: 2009. január 29.
Magyarországi DVD premier: 2009. június 4.

Miután elhagyni kényszerült hivatalát, Richard Nixon (Frank Langella) három éven át hallgatott. Ám 1977 nyarán a ravasz és hajthatatlan egykori főparancsnok belegyezett, hogy leül egy átfogó interjúra, és szembenéz a hivatalát és az annak végét jelentő Watergate botrányt érintő kérdésekkel.

Nixon mindenkit meglepett, amikor Frostot (Michael Sheen) választotta ki tévés gyóntatójaként, mert az volt a terve, hogy könnyedén túljár a fesztelen brit showman eszén, és így újra belopja magát az amerikaiak szívébe.

Frost stábjának hasonló kételyei voltak főnökük rátermettségét illetően. Ám amint a kamerák beindultak, kezdetét vette az elmék párharca. Vajon Nixon kikerüli a kérdéseket, melyek a nemzet szégyenének állítják őt be? Vagy Frost szégyeníti meg kritikusait, és bátran számon kéri a felelősséget attól az embertől, aki az obstrukciós politikára építette karrierjét?

Találkozójuk során mindkét férfi leleplezi bizonytalan pontjait, egóját és méltóságának tartalékait, és végül félreteszik a pózokat, és felfedik a kendőzetlen, megdöbbentő igazságot.

A királynőt is író Peter Morgan drámája és forgatókönyve alapján Ron Howard rendezte a filmváltozatot. A két főszerepet az eredeti Broadway-bemutatóban is szereplő színészekre, Langellára és Sheenre bízta.

Rendezte:
Ron Howard

Forgatókönyv:
Peter Morgan

Operatőr:
Salvatore Totino

Vágó:
Daniel P. Hanley és Mike Hill

Zene:
Hans Zimmer

Szereplők:
Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Toby Jones, Matthew MacFadyen

Műfaj:
dráma

Játékidő:
122 perc

Ország:
USA

Hazai moziforgalmazó:
UIP - Duna Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2009. február 2.

"Peter Morgan elindított valamit. Főként az ő munkásságának köszönhetően Hollywoodban újra dívnak a megtörtént eseten alapuló politikai mozik. A királynő után most ismét egy nagy médiavisszhangot kiváltó múltbéli eseményről írt pazar forgatókönyvet, ráadásul ezúttal a saját színdarabja alapján - a végeredmény természetesen egy újabb lebilincselően zseniális film."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek