Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Frida

Frida

70% / 1 szerkesztő
90% / 2 olvasó
Amerikai premier: 2002. október 17.
Magyarországi premier: 2003. április 3.
Magyarországi DVD premier: 2003. október 22.

1925 szeptemberében egy szörnyű buszbaleset örökre megváltoztatta Frida Kahlo (Salma Hayek) életét. A busz egy villamossal ütközött, sokan vesztették életüket a tragédiában, Frida a túlélők között volt, de rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett. A több hónapos kórházi kezelés során számos operációt végeztek rajta, majd gipszöntvények és fűzők kényszerítették hosszú mozdulatlanságra.

Kényszerű elzártságában és kétségbeejtő állapotában azonban új kifejezésformára talált: festeni kezdett. Szülei nem voltak gazdagok, gyakorlatilag mindenüket eladták, hogy lányukat támogathassák ebben. Amikor Frida talpra állt, felkereste az akkor már híres Diego Rivierát (Alfred Molina), hogy hozzáértő kritikát kérjen a képeiről. Diegót nem csak Frida lenyűgöző képei ragadták meg, hanem az ifjú művésznő kitartása, bája és szépsége is. Ez a találkozás mindkettejük életének meghatározó pillanata volt.

A film Frida Kahlo, a művészetében, politikai meggyőződésében és szexuális erkölcseiben forradalmi nézeteket valló mexikói festőnő megalkuvások nélküli, provokatív életének krónikája. Az 1980-as évek közepéig Frida Kahlo neve Mexikó határain kívül gyakorlatilag ismeretlen volt, ma azonban az egyik legkeresettebb festőnő, alkotásai rendre megdöntik a nemzetközi aukciók rekordjait.

Sokféle elképzelés született arról, miért szárnyal az egekig Frida népszerűsége. Abban mindenki egyetért, hogy személyes és művészi törekvései, valamint politikai meggyőződése olyan szervesen és igaz módon olvadtak egybe, hogy élete és művészete egymástól elválaszthatatlanná váltak. Fájdalma, szenvedése, megszállottsága és szerelme számtalan emlékezetes és megrázó kép festésére ihlette. Fridáról és Diegóról több mint száz könyv jelent meg angolul és spanyolul.

Rendezte:
Julie Taymor

Forgatókönyv:
Hayden Herrara könyve alapján: Clancy Sigal, Diane Lake, Gregory Nava, Anna Thomas

Operatőr:
Rodrigo Prieto

Vágó:
Françoise Bonnot

Zene:
Elliot Goldenthal

Szereplők:
Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd, Antonio Banderas, Edward Norton, Diego Luna, Valeria Golino, Saffron Burrows

Műfaj:
dráma, életrajzi

Játékidő:
123 perc

Ország:
USA / Kanada / Mexikó

Gyártó:
Miramax, Handprint Entertainment, Trimark Pictures

Hazai moziforgalmazó:
UIP - Duna Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2003. május 14.

"Hihetetlenül színes film! Ezzel pedig pontosan jellemzi mind a főhős Frida Kahlo mexikói festőművésznő produkcióit, mind pedig életének egyes történéseit."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek