Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Felkavar a szél

The Wind That Shakes the Barley

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2006. május 18.
Amerikai premier: 2007. március 16.
Magyarországi premier: 2007. május 24.

Nagy-Britannia, Ír-sziget, 1920. Tombol az ír függetlenségi háború. Az ír szabadcsapatok és az angol különleges egységek összecsapásai mindennaposak.

Teddy (Padraic Delaney) a harc mellett kötelezte el magát, ám medikus testvére, Damien (Cillian Murphy) még Londonba készül, kórházi gyakorlatra. Amikor azonban személyesen tapasztalja, miként vernek agyon az angol katonák egy anyanyelvén beszélő ír fiút, a maradás és a harc mellett dönt.

1921. Az Ír sziget kettéosztása: megalakul az Ír Szabadállam és Észak-Írország. Mindkét állam brit ellenőrzés alatt marad. Aláírják a békeszerződést, amely megosztja az íreket. Megalakul az IRA, polgárháború veszi kezdetét, az addigi harcostársak, legyenek akár testvérek is, szembefordulnak egymással…

Az angol film nagymestere, Ken Loach (Még egy csók, Nevem Joe) filmjével magára haragította a brit sajtót - szerintük filmje egyoldalúan, az írek szemszögéből követi az eseményeket.

Rendezte:
Ken Loach

Forgatókönyv:
Paul Laverty

Operatőr:
Barry Ackroyd

Vágó:
Jonathan Morris

Zene:
George Fenton

Szereplők:
Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham, Gerard Kearney, Kieran Aherne

Műfaj:
dráma, történelmi

Játékidő:
127 perc

Ország:
Nagy-Britannia / Írország / Franciaország / Spanyolország / Németország / Olaszország

Hazai moziforgalmazó:
FF Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Durucz Dávid kritikája
2007. május 26.

"A Felkavar a szél egyik legnagyobb erőssége abban rejlik, hogy a nagy volumenű történelmi folyamatokat, változásokat egy kisközösség életének fénytörésében mutatja be. Ahogy változik a politikai (mikro)klíma, az árpát felkavaró szél is mindig más irányba kezd el fújni. Nincsenek igazán jó vagy rossz karakterek – az írek között - , csak sziklaszilárd elképzelések, amikhez a végsőkig tartják magukat a falu hősies lakosai. Minden tettüket egy szebb, jobb, de leginkább szabadabb Írország utópiaképe motiválja. Nem tudjuk eldönteni, kinek van igaza; kénytelenek vagyunk tehetetlenül nézni, ahogy a szereplők egyre csak közelednek az elkerülhetetlen tragédia felé. "
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek