Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Este

Evening

70% / 1 szerkesztő
70% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2007. június 9., Newport Nemzetközi Filmfesztivál
Amerikai premier: 2007. június 29.
Magyarországi premier: 2007. szeptember 27.
Magyarországi DVD premier: 2008. április 29.

Az Este a mély érzelmek filmje: az anyák és lányaik közötti szeretet erejéről mesél, mindezt egy olyan anya szemszögéből, aki életének hajnalán olyan titkot fed fel, amely mindenkire óriási hatással lesz a környezetében. Az érzelmek valódiságát igazolja, hogy a filmben két olyan színésznő-páros – Vanessa Redgrave és Natasha Richardson, valamint Meryl Streep és Mamie Gummer – is játszik, akik a való életben is anya és lányal.

A rátörő emlékeknek engedve Ann Lord (Vanessa Redgrave) megoszt egy régóta őrzött titkot a lányaival, Constance-szal (Natasha Richardson), aki boldog házasságban él, és Ninával (Toni Collette), a nyughatatlan egyedülálló nővel. Mindketten ágya mellett állnak, mikor Ann kijelenti, hogy látni szeretné élete szerelmét.

De vajon ki lehet ez a titokzatos “Harris”, s mit jelenthetett az anyjuknak? Miközben Constance és Nina megpróbálja megfejteni édesanyjuk életét, és egyúttal rendbe szedni sajátjukat, Ann felidéz magában egy jó 50 évvel ezelőtti hétvégét, amikor még Ann Grantnek (Claire Danes) hívták…

…és csak egy fiatal lány volt, aki azért jött New Yorkból, hogy legjobb barátnője, Lila Wittenborn (Mamie Gummer) esküvőjén legyen nyoszolyólány. A menyasszony izgatott, de édesanyja (Glenn Close) helyett legjobb barátnőjéhez fordul segítségért. Ann Lila közelében marad, de még közelebb kerül a menyasszony forrófejű öccséhez, Buddyhoz (Hugh Dancy).

Ám amikor az esküvőn feltűnik Harris Arden (Patrick Wilson), a Wittenborn-család régi barátja, Annben új érzések ébredeznek. Olyanok, melyek örökre megváltoztatják az ő és lányai életét is…

Az Este bámulatos szereposztással életre hívott nagyhatású dráma, melyet Susan Minot saját bestselleréből adaptált filmre a Pulitzer-díjas Michael Cunningham-mel (Az órák) közösen, a rendezői székben pedig az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos ült, akinek legutóbbi filmje minden idők legnagyobb szabású magyar produkciója, a Sorstalanság volt.

Rendezte:
Koltai Lajos

Forgatókönyv:
Susan Minot regénye alapján: Susan Minot és Michael Cunningham

Operatőr:
Pados Gyula

Vágó:
Allyson C. Johnson

Zene:
Jan A.P. Kaczmarek

Szereplők:
Meryl Streep, Glenn Close, Claire Danes, Toni Collette, Vanessa Redgrave, Natasha Richardson, Patrick Wilson, Hugh Dancy, Eileen Atkins

Műfaj:
dráma, romantikus

Játékidő:
112 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Focus Features

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2007. szeptember 29.

" Az Este több feszességet, több lüktetést igényelt volna; több mélységet ahhoz, hogy a nézőnek helye és ideje legyen az azonosulásra. Koltainak a saját bőrén kell megtanulnia, mitől működik igazán egy történet, mitől áll úgy össze, hogy ritmusa, atmoszférája, működő emocionális töltete legyen."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek