Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Engedj be!

Lat den rätte komma in

88% / 4 szerkesztő
70% / 2 olvasó
Ősbemutató: 2008. január 26. (Göteborg-i Nemzetközi Filmfeszti
Magyarországi premier: 2009. június 25.

Stockholm fagyos és meglehetősen nyomorúságos külvárosában járunk, valamikor a nyolcvanas évek elején. Hősünk, Oskar Eriksson teljesen átlagos, ám magányos 12 éves kisfiú. Próbálja ép bőrrel megúszni, hogy osztálytársai állandó jelleggel terrorizálják.

Otthon - ahol édesanyjával kettesben élnek - titkon sorozatgyilkosokról szóló újságkivágásokat és más hasonló dolgokat gyűjt. Egy nap egy fán, nem messze Oskarék házától egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkannak.

Oskar eközben megismerkedik Elivel, aki a szomszéd lakásba költözött egy idősebb férfival - akiről a néző hamarosan azt feltételezheti, hogy az apja. A kis Eli ugyanolyan magányos, mint Oskar, így hamar barátságot kötnek.

Az Engedj be! John Ajvide Lindqvist bestsellerén alapul, ami hatalmas siker volt Svédországban, s úgy tűnik, a nemzetközi közönséget is meghódítja. Tomas Alfredson adaptációja - amely önmagában is nagyszerű alkotás - minden bizonnyal hozzájárul majd a mű világsikeréhez.

A film - amely Morrissey Let the Right One Slip In című dalából kölcsönzi címét - időnként hátborzongató, sokkoló és félelmetes, de mindezeken túllépve hangulatos, intelligens, a felnőtté válás elutasításáról, barátságról és végzetről szóló meséjével a rendező megindító és irodalmi módon éleszti újra a jó öreg vámpírtematikát.

Rendezte:
Tomas Alfredson

Forgatókönyv:
John Ajvide Lindqvist

Operatőr:
Hoyte van Hoytema

Vágó:
Dino Jonsäter

Zene:
Johan Söderqvist

Szereplők:
Kare Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist, Peter Carlberg

Műfaj:
dráma, horror

Játékidő:
114 perc

Ország:
Svédország

Hazai moziforgalmazó:
Corner Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Czehelszki Levente kritikája
2008. április 12.

" Alfredson filmje, ha akarom, egy kiváló hangulatfestés, korrekt dráma a kamaszkor elején olyannyira fontos érzelmeinkről: barátságról, kvázi-szerelemről, egyedüllétről. Ha akarom, akkor horrorfilm a brutális, véres gyilkosságokról, helyenként igencsak naturalista eszközökkel, helyenként meglehetősen erőszakosan vászonra álmodva. Ha akarom, akkor pedig egy kiváló vizuális fantáziával előadott, helyenként nevettető, de többnyire inkább nyomasztó hangulatú, korhű darabbal van dolgom."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek