Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Ember a magasban

Man On Wire

100% / 1 szerkesztő
60% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2008. július 25.
Magyarországi premier: 2009. május 14.

Az Ember a magasban lenyűgöző dokumentumfilm egy francia kötéltáncos, Philippe Petit elképesztő kis sétájáról a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen 1974-ben. A film kevésbé magáról a mutatványról, inkább az előkészületekről mesél: a hat évig tartó tervezésről Párizsban és New Yorkban, valamint a végrehajtáshoz összeállt különös kompániáról, köztük értetlen amerikaiakkal, gyanakvó franciákkal és egy szál ausztrállal, akit csak Ausztrálnak neveznek. Olyan, mintha egy rablás története lenne, feszült gengszterfilm kötéltánccal. Petit vérbeli bűnöző elme, WTC-akcióját hosszas megfigyelés előzte meg, társaival együtt iratokat hamisított hozzá, üzletembernek és munkásnak álcázta magát. Néhány megoldás a logisztikai problémákra akár a MacGuyverben is szerepelhetett volna: a kötél kifeszítéséhez szükséges kábelt például íjjal lőtték át a túloldalra.

James Marsh rendező nem csupán Petit-vel és bűntársaival készített interjúkat használ, de az eredeti filmfelvételek mellett szemcsés, fekete-fehér képsorokon rekonstruálja az ikertornyok között végbevitt elképesztő kalandot.

Az Ember a magasban 2009-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

Rendezte:
James Marsh

Operatőr:
Igor Martinovic

Vágó:
Jinx Godfrey

Zene:
J. Ralph

Szereplők:
Phillipe Petit, Annie Allix, Jean-Louis Blondeau, David Dematau

Műfaj:
dokumentumfilm

Játékidő:
93 perc

Ország:
Egyesült-Királyság

Gyártó:
Discovery Films, BBC, Red Box Films

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Olórin kritikája
2009. június 17.

"A struktúra mellett főhajtásra érdemes a film stílusa is. Marsh egy roppant szimpatikus, álmodozó ember portréját festi meg, aki már gyermekkorában elhatározta, hogy átsétál majd a tornyok között, pedig akkor azok még csak tervrajzokon léteztek. [...] Ki érdekel hát a „miért?” Ahogy Petit mondja, azon agyaljanak csak a pszichológusok."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek