Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Elveszett jelentés

Lost in Translation

80% / 1 szerkesztő
93% / 3 olvasó
Ősbemutató: 2003. augusztus 29. - Telluride Filmfesztivál
Amerikai premier: 2003. október 3.
Magyarországi premier: 2004. március 11.
Magyarországi DVD premier: 2004. július 21.

Bob Harris (Bill Murray) és Charlotte (Scarlett Johansson) amerikaiak, s mindketten éppen Tokióban - egy számukra teljesen idegen kultúra világában - tartózkodnak. Bob filmsztár, aki egy whisky-reklám forgatására érkezett a városba, Charlotte pedig megszállottan munkamániás fényképész férje (Giovanni Ribisi) nyomában lohol.

Az álmatlanság valahogy egymás mellé sodorja a két elveszett embert: Bob és Charlotte útjai egy éjszaka a luxusszálló bárjában keresztezik egymást. A véletlen találkozásból rövidesen meglepő, titokzatos barátság szövődik a középkorú filmszínész és a hamvasan fiatal lány között.

Charlotte és Bob együtt kószálva fedezik fel Tokiót, s a helybéliekkel való találkozások révén számos harsányan vidám élményben lesz részük. Végső soron pedig valami újat fedeznek fel: az élet lehetőségeibe vetett friss hitet. Sofia Coppola - teljes egészében Japánban forgatott - Elveszett jelentés c. filmje azokat a váratlan találkozásokat, hirtelen szövődött kapcsolatokat vizsgálja, amelyek - legyenek bár csak rövidek és futó jellegűek - mégis örökre velünk maradnak.

Az Elveszett jelentés csodálatosan fényképezett, megindító humorú vígjáték, mely kifinomult érzékenységgel ábrázolja az emberi kapcsolatok sokféleségét.

Rendezte:
Sofia Coppola

Forgatókönyv:
Sofia Coppola

Operatőr:
Lance Acord

Vágó:
Sarah Flack

Zene:
Brian Reitzell

Szereplők:
Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris

Műfaj:
dráma, vígjáték, romantikus

Játékidő:
102 perc

Ország:
USA / Japán

Gyártó:
Focus Features, Tohokushinsha, American Zoetrope, Elemental Films

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2004. december 9.

"Elvesztette jelentőségét néhány dolog ebben a szájenszfiksön-világban, mint például: különbözni, titoknak lenni, emlékezni, segéd-érzékszervek nélkül érezni. Ez pedig végtelenül szomorú! Akárcsak az Elveszett jelentés. De jól áll neki, nagyon is!"
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek