Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Elly története

Darbareye Elly

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2009. február 7., Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Magyarországi premier: 2010. április 8.

Negyedik nagyjátékfilmjében a tehetséges író-rendező, Asghar Farhadi az iráni társadalom szerves részét képező szemfényvesztés-kultúrára világít rá egy felső-középosztálybeli teherániakból álló társaság tragikusan végződő tengerparti kirándulásáról szóló izgalmas drámával.

Elly (Taraneh Alidoosti), a szép és kedves óvónő feszélyezve érzi magát a Kaszpi-tenger partjánál tett kiránduláson, ahová az egyik anyuka, a túlságosan rámenős Sepideh (Golshifteh Farahani) vonszolta őt el. Sepideh rejtett szándéka - amely hamarosan nyilvánvalóvá válik a társaság előtt -, hogy összehozza Ellyt Ahmad-dal (Shahab Hosseini), aki nemrég vált el német feleségétől, és iráni nőt szeretne asszonyául.

A mellékesen elejtett hazugságok egyre inkább megmérgezik a légkört, végül pedig visszaszállnak arra, aki kimondta őket. A problémák részben a tarofból, az ősi perzsa udvariassági formulából, részben pedig a nemi szerepekből és az osztálykülönbségekből fakadnak.

A film vígjátéknak indul, amely kifigurázza a modorosságot és az udvariaskodást, ám a 45. percben történő incidenst követően Farhadi fokozza a feszültséget, és sejtelmes thrillerré alakítja művét, melynek akár mottójául is szolgálhat a Walter Scott-idézet: “Mily kusza a háló, mit első cselünkhöz szövünk!”

Díjak és jelölések:
- Asia-Pacific Filmfesztivál (2009): a legjobb forgatókönyv- és a különleges zsűri díja Asghar Farhadi-nak;
- Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2009): Ezüst Medve-díj Asghar Farhadi-nak a legjobb rendezésért, illetve Arany Medve-díjra jelölve Asghar Farhadi;
- Fajr Filmfesztivál (2009, Irán): Közönségdíj Asghar Farhadi-nak, valamint Crystal Simorgh-díj Asghar Farhadi-nak a legjobb rendezésért, és Hassan Zahedi-nek a legjobb zenéért;
- Kerala Nemzetközi Filmfesztivál (2009, India): Golden Crow Pheasant-díj a filmnek;
- Tribeca Filmfesztivál (2009, USA): Best Narrative Feature-díj.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: Szilvási Krisztián

Rendezte:
Asghar Farhadi

Forgatókönyv:
Asghar Farhadi

Operatőr:
Hossein Djafarian

Vágó:
Haydeh Safi-Yari

Zene:
Andrea Bauer

Szereplők:
Golshifteh Farahani, Taraneh Alidousti, Mani Haghighi, Shahab Hosseini, Merila Zarei, Peyman Moaadi

Műfaj:
dráma

Játékidő:
119 perc

Ország:
Irán

Gyártó:
Dreamlab

Hazai moziforgalmazó:
Dreamlab

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek