Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

Élj és boldogulj!

Va, vis et deviens

Nem láttuk.
Nincs értékelés.
Ősbemutató: 2005. febrzér (Berlinale)
Magyarországi premier: 2006. október 12.

A nyolcvanas évek elején járunk. Huszonhat országból több százezer éhező afrikai érkezik Szudánba, ahol menekült-táborokban várják, hogy megkönyörüljön rajtuk a világ. Izraeli és amerikai kezdeményezést követően beindul a Mózes Hadművelet, melynek az a célja, hogy Szudánból a Szentföldre menekítsék az Etiópiából jött afrikai zsidókat. Egy keresztény anya arra kényszeríti gyermekét, hogy adja ki magát zsidónak és csatlakozzon a menekültekhez: így talán lesz esélye a túlélésre.
Izraelbe érkezve az árvának nyilvánított fiút, Slomót egy Tel-Avivban élő francia család fogadja örökbe. Bár közvetlen környezetét tolerancia és szeretet jellemzi, Slomó mégis abban a félelemben nevelkedik, hogy egyszer fény derül kettős titkára: se nem zsidó, se nem árva, mindössze egy fekete fiú, akit a biztos halálból menekítettek ki. Idővel megismeri a szerelmet, a nyugati kultúrát, a zsidó vallást, a családi értékeket és hagyományokat, ugyanakkor előítéletekkel, kizsákmányolással szembesül és belekeveredik a megszállt területeken folytatott harcokba is.
Hátrahagyott anyját viszont soha nem feledi, és titokban arról álmodozik, hogy egyszer megtalálja őt…
Radu Mihaileanu író-rendező a fesztiváldíjas Életvonatot követően ismét új oldalról közelíti meg a zsidó kérdést. Több évtizedet felölelő nagyszabású filmje azonban – hőséhez hasonlóan – maga mögött hagyja a hit és nációk találkozásának bábeli zűrzavarát, s az identitását kereső emberre koncentrál.

Rendezte:
Radu Mihaileanu

Forgatókönyv:
Radu Mihaileanu, Alain-Michel Blanc

Operatőr:
Rémy Chevrin

Vágó:
Ludo Troch

Zene:
Armand Amar

Szereplők:
Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Moshe Agazai, Moshe Abebe, Sirak M. Sabahat, Roni Hadar, Yitzhak Edgar, Rami Danon

Műfaj:
dráma

Játékidő:
140 perc

Ország:
Franciaország, Belgium, Olaszország, Izraek

Gyártó:
Elzévir Films, Oi Oi Oi Productions

Hazai moziforgalmazó:
Odeon

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek